Innenriks

Over 150 millioner kroner per måned koster de midlertidige asylmottakene . De største aktørene synes staten betaler godt. Finnes det andre formål hvor staten like ivrig betaler store summer?

De midlertidige mottakene for asylsøkere koster nå staten over 150 millioner kroner hver måned. Den største aktøren får over 60 millioner og synes staten betaler for godt.

Strømmen av asylsøkere til Norge har sprengt landets mottaksapparat. I tidsnød har staten nærmest tryglet private om å stille om akutte tiltak som skal gi asylsøkere tak over hodet – og mat på boret.

Det har kostet dyrt. De som har kunnet stille med plasser har fått i gjennomsnitt 781 kroner per sengeplass.

Både bedrifter som er spesialister på hjertestartere og religiøse organisasjoner har nå store inntekter på innkvartering av flyktninger. Avviklingen av det Norge vi kjenner er en stor økonomisk fortjeneste for noen.

** Hero: Norge største. Har 2830 midlertidige plasser fordelt på 20 anlegg. Med den gjennomsnittlige prisen får Hero dermed utbetalt over 60 millioner kroner i måneden fra staten.
** Brunstad Christian Church i Vestfold: Bedre kjent som Smiths venner. Har 1000 plasser på sitt anlegg Oslofjord Convention Centre i Vestfold. Det gir 23 millioner i månedlige inntekter.

** Blostrupmoen AS: Selskapet som er mest kjent for hjertestartere, har 450 plasser fordelt på tre anlegg. Plassene gir inntekter på drøyt 10 millioner i måneden med den gjennomsnittlige satsen.

– Alle stedene vi har inngått avtaler med er i bruk. Vi må stadig opprette flere plasser for å innlosjere de som kommer, skriver presserådgiver Vibeke Schjem i UDI om akuttsituasjonen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) prater om at noe må gjøres, men regjeringsapparatet jobber ikke i lynfart. Samtidig strømmer det folk i store mengder inn i Norge.

– Vi har varslet at det er behov for å se på både standarder og andre ting. Dette er dyrt, det er ikke en bærekraftig utvikling, og vi er nødt til å få kontroll på kostnadsutviklingen, sier Siv Jensen til VG.

Hun har bedt sine byråkrater lete med lys og lykte etter alle muligheter for å bremse pengebruken:

– Vi snur nå de steinene vi kan snu, og går nå gjennom alt. Det handler også om innstrammende tiltak. Vi har sett reportasjer om folk som nærmest vurderer hvilket land de vil dra til, og da betyr det noe hvor raust eller stramt man innretter ordningene sine. Jeg er opptatt av dette, sier Jensen.

Når innstrammingene kommer skal de formidles tydelig til asylsøkere på flukt mot og gjennom Europa:

– Disse innstrammingene i Norge skal ikke forbli en godt bevart hemmelighet, lover Jensen.

Mon tro om hennes velgere er fornøyd med en så forsiktig reaksjonsmåte? Det virker på mange puslete og tafatt. FrP sitter i regjering. Har det gått opp for Siv Jensen og resten av ledelsen hva det betyr? De har ansvar. Hvis de ikke vil ta ansvaret kommer velgerne til å ta det for dem, og kaste dem ved neste valg.

Parlamentarisk leder Harald T Nesvik skisserte forslagene i Aftenposten.

– Vi krever reduserte ytelser, mer bruk av midlertidig oppholdstillatelse og redusert mulighet for familiegjenforening, sier han til Aftenposten.

VG