– Det er helt vilt å bruke en kvart million på et midlertidig tiltak, for en votering i stortingssalen, sier Jensen. Det er de doble setene bak Siv Jensen på dette bildet som skal skilles med pleksiglass. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frp-leder Siv Jensen raser mot KrF etter at partiets krav førte til at det må settes opp pleksiglass til 225.000 kroner i stortingssalen. Platene monteres som et provisorisk smitteverntiltak – for én enkelt avstemning.

Hans Fredrik Grøvan (KrF) mener det er en liten kostnad for en demokratisk rett.

– Uhørt bruk av skattebetalernes penger, sier Jensen til VG.

Kristelig Folkeparti krevde full sal under behandlingen av opposisjonens forslag om en liberalisering av bioteknologiloven, og dermed må det av hensyn til smittevern settes opp pleksiglass mellom dobbeltsetene i stortingssalen, mente Stortingest presidenskap.

Håper på utbrytere

KrF krever full sal i håp om at enkelte representanter fra Fremskrittspartiet skal stemme mot eget parti.

For å hindre koronasmitte har stortingspartiene til nå vært enige om at bare 87 av de 169 representantene til enhver tid skal være til stede ved møtestart og votering, i samme styrkeforhold som når det er full sal.

Men tirsdag skal salen altså fylles opp.

Under voteringen blir det i tillegg til pleksiglassene en egen smittevernansvarlig foran i salen, som skal sørge for at talerstolen og mikrofonen renses mellom hver taler.

– Ellevill pengebruk
Kostnaden på 225.000 kroner får Fremskrittspartiets leder Siv Jensen til å reagere.

– Jeg synes det er uhørt å bruke en kvart million på et midlertidig tiltak vi egentlig ikke trenger. Vi har klart å ha gode voteringer i Stortinget i flere uker. Med kravet fra Ropstad har ikke presidentskapet noe valg, men det er helt ellevilt å bruke så mye av skattebetalerens penger, sier Jensen til TV 2.

– Demokratisk rett
Det er en demokratisk rett å stille med alle sine representanter til voteringen om bioteknologi, sier Hans Fredrik Grøvan, KrFs parlamentariske leder i Stortinget.

– Jeg synes ikke den motstanden er stor for å holde fast ved et overordnet prinsipp om å innkalle hele Stortinget i viktige saker, ikke minst i krisetider, sier Grøvan.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er uvillig til å påta seg skyld for pleksiglass-regningen.

– Vi mente i utgangspunktet at dette var en så viktig sak som burde bli utredet slik at vi kunne fått den i Stortinget senere, da det kanskje kunne vært mulig å samle en full stortingssal uten å ta de forholdsreglene som vi må ta nå.

– Symbolsk markering for tapt sak

Også SV reagerer:

– KrF bruker våre velferdskroner for en symbolsk markering i en sak som de allerede har tapt. Dette er sutring, og det koster mer enn en gjennomsnittsnordmann betaler i skatt på et år, sier Nicholas Wilkinson, helsepolitisk talsperson i SV.

Avstemningene om bioteknologiloven tirsdag dreier seg om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige skal bli tillatt, samt om tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avlese Downs-syndrom, skal bli tilgjengelig for alle gravide.