Det nye firekløveret: Oslo 20200526.  Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (Sv), Siv Jensen (Frp) og Une Bastholm (Mgd) etter at Stortinget har behandlet endringer i bioteknologiloven tirsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det hjalp ikke med plenum. Ap, SV og FrP gjorde rent bord og fikk flertall for en radikal endring av bioteknologiloven.

Tirsdagen vedtak betyr at det blir tillatt med eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avsløre skader og sykdommer på fostre tidlig i svangerskapet.

Det var i utgangspunktet Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet som gikk sammen for å sikre flertall for endringene.

De tre partiene har et knapt flertall på 86 representanter – én stemme mer enn flertallsgrensa i Stortinget. (NTB)

Det var en uvanlig konstellasjon: Venstresiden med liberalistene i FrP.

Helseminister Bent Høie (H) advarte og sa NIPT-testen ikke er pålitelig.

– Det vil være veldig mange gravide i Norge som gjennom NIPT-testen vil få beskjed om at de har et foster som trolig har utviklingsavvik, der dette ikke vil være tilfelle, sa han.

Men innvendingene prellet av. Opposisjonen hadde det travelt med å utvide rettighetene til enslige og eggdonasjon.

Siv Jensen var godt fornøyd.

– Jeg er veldig glad for at forslagene ble vedtatt. Vi har fått en god innramming på en lov som på ingen måte blir veldig liberalisert, men gode, moderne fremskritt som skaper trygghet i hverdagen for veldig mange mennesker, sier Jensen til NTB.

Frp-lederen mener debatten i stortingssalen har vært god.

– Noen har vært litt ivrige og puttet merkelapper på andre, men gjennomgående har det vært en god debatt, sier hun videre. (NTB)

Det vil nok være varierende syn på om dette var en lov som «på ingen måte blir veldig liberalisert».

Kjell Ingolf Ropstad måtte bare erkjenne nederlaget.

– KrFs mål har vært å sikre en lov som ikke skaper et sorteringssamfunn, og en lov som sikrer barns rettigheter. Slik loven nå ligger, så har vi ikke klart det, skriver Ropstad videre i en SMS til NTB.

Jonas Gahr Støre mente det var på tide å modernisere loven. Det er 16 år siden sist.

– Det er på overtid. Vi har en lov som regulerer tekonolgi, behandling, diagnostikk, og som ikke har endret seg på 16 år. Vi vil være et moderne samfunn, der mennesker skal få tilgang på det siste og beste må være Norges ambisjon, sier han til NTB.

Forhåndsbestill Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.