Embryo lagret i tanker med flytende nitrogen ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital Universitetssykehuset i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 

Venstres Ketil Kjenseth sier han vil gå mot egen regjering og stemme for de foreslåtte endringene i bioteknologiloven.

– Av og til må du gå til hjerterota for å ta noen valg, og i dag føler jeg at det var riktig for meg, sa Kjenseth til Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

Kjenseth bryter dermed med avtalen Venstre har inngått i regjeringsplattformen, som i praksis gir KrF vetorett når det gjelder endringer i bioteknologiloven.

– Ingen partipisk

Det er knyttet svært stor spenning til avstemningen i Stortinget tirsdag, der de folkevalgte skal stemme over en rekke lovendringer som Ap, Frp og SV har gått sammen om å foreslå, blant annet å tillate eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, og tidlig ultralyd samt å tilby gravide blodprøven NIPT, som kan avsløre skader og sykdommer hos fosteret tidlig i svangerskapet.

Kjenseth sier han har diskutert sitt standpunkt med hele Venstre-ledelsen.

– Venstre har ingen tradisjon for å bruke partipisken. Vurderingen har vært opp til meg, sier han.

Det er foreløpig uklart om andre Venstre-representanter vil følge Kjenseths eksempel.

Kan bryte partilinjen

Ap, Frp og SV har med sine 86 mandater flertall på Stortinget, med én representant. MDG har varslet støtte til pakken. Også Rødt vil støtte endringene, med unntak av forslaget om eggdonasjon slik det er formulert.

Senterpartiet og regjeringspartiene går mot endringene. Flere Frp-ere har imidlertid varslet at de kan stemme mot flere av forslagene fra eget parti.

Samtidig har Høyres Kristian Tonning Riise varslet at han vurderer å stemme mot egen regjering, mens Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen og Siv Mossleth sier til NTB at de vil støtte forslaget om å tillate eggdonasjon.

Dette er de foreslåtte lovendringene:

* Eggdonasjon skal bli tillatt.

* Assistert befruktning skal bli tillatt for enslige.

* Tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

* 1. juli skal det åpnes for utvidet lagring av befruktede egg og lagring av kjønnsceller på ikke-medisinsk grunnlag.

* Nedfryst sæd fra avdøde skal bli tillatt å bruke i assistert befruktning dersom dette er i tråd med avdødes ønske.

 

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.