Personell ved Laboratoriet for Reproduktiv Biologi, CECOS, ved Tenon-sykehuset i Paris forbereder nedfrysing av egg og sperm 19. september 2019. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Scanpix

Det er grunn til å spørre om ikke prisen KrF er i ferd med å betale for å få en IS-terrorist til Norge kan bli vel høy. Frps exit av regjeringen har konsekvenser vi bør anta de fleste i KrF misliker. Frp er nemlig ikke lenger bundet av regjeringsavtalen, og da er det fritt fram for prinsippløse liberalister.

Ap-medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, Tuva Moflag, bekrefter nemlig overfor Vårt Land at partiet før vedtak av ny bioteknologilov i vår henter frem forslaget om at eggdonasjon også skal gjelde bruk av ferdig befruktede egg. Et flertall av stortingspartiene åpnet for dette i 2018, men da KrF gikk inn i regjeringen fikk de vetorett  mot denne typen endringer.

Tuva Moflag sier til Vårt land

 Der det var stortingsflertall i forrige runde vil vi prøve å få gjennom de samme forslagene nå i vår.

Med embryodonasjon – eller såkalt «dobbeltdonasjon» – kan to foreldre få donert et ferdig befruktet egg – noe som innebærer at to andre vil være genetisk opphav til barnet. Det vil si at et barn kan få fire foreldre, to sosiale og to genetiske. I enkelte land kan overskuddsegg fra prøverørsbehandling doneres til par eller enslige kvinner som trenger både egg og sæd fra donorer for å få barn.

Ettersom Frp er ute av regjeringen, vil Ap ifølge Vårt Land også jakte flertall for en annen omstridt teknikk: Mitokondriedonasjon. Da brukes arvestoff fra en tredje person til å reparere genfeil i et befruktet egg. Kritikere reagerer på at det fødte barnet da vil ha DNA fra tre personer. Det vil si at barnet da kan få fem foreldre.

Flertall i bakhånd?

Ifølge Vårt Land er både KrF og helseminister Bent Høie (H) innforstått med at Stortinget i vår vil tvinge gjennom ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige mot deres vilje. Men en enda mer radikal bioteknologi kan altså bli vedtatt i samtidig.

For da forløperen til vårens bioteknologilov – stortingsmeldingen om tematikken – ble behandlet i 2018 var det i innstillingen til saken merknader som ga flertall på flere felt:

• Embryodonasjon. Ap og SV var i 2018 for – Frp hadde døren på gløtt. Også Venstre var for, men i alle de omstridte sakene er partiet nå bundet til nei av regjeringsplattformen.

• Mitokondriedonasjon – Ap, Frp og SV vil åpne for dette når det medisinske fagmiljøet avgjør at teknikken kan brukes.

• Full tilgang til den såkalte NIPT-testen til sjekk av fosterets helse – ikke bare for kvinner over 38 år. I likhet med eggdonasjon og assistert befruktning har KrF i praksis hatt veto mot dette siden den borgerlige valgseieren i 2013. KrF mener NIPT-testen kan bidra til det partiet kaller «sorteringssamfunnet».

Frp er klar til å vedta det siste svært raskt, og  Frps helsetalskvinne, Åshild Bruun-Gundersen sier til Vårt Land:

Å tillate NIPT-testen er kjempeviktig for oss. Det er en risikofri blodprøve som gir kvinner nyttig informasjon om fosteret tidlig i svangerskapet. I de tilfeller hvor avvik hos fosteret ikke er forenelig med liv, vil slik informasjon tidlig bidra til at kvinnen kan slippe belastningen med en potensielt risikofylt senabort, sier.

Med Frp utenfor regjering danner opposisjonen ventelig også flertall for assistert befruktning for enslige. Forslag til endringer i bioteknologiloven behandles i Stortinget torsdag 23. april.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.