Nytt

Dagbladet kan i dag fortelle at en kjent kriminell med norsk statsborgerskap – Dagbladets måte å fortelle at vedkommende har utenlandsk bakgrunn – hadde skaffet seg sprengstoff og automatvåpen og var troende til å angripe Kurt Westergaard.

Eller rettere, journalist Gunnar Hultgreen skriver at vedkommende hadde skaffet seg dette «for å ta livet av Westergaard».

At Hultgreen er journalisten er i seg selv interessant. Han har tidligere hatt kontakt med vedkommende.

Da PST hadde denne informasjonen besluttet Kurt Westergaard selv å returnere til Danmark. Det var altså ikke hverken danske POT eller PST som tok beslutningen for ham.

Dagbladet går langt i å identifisere vedkommende. Advokaten hans oppgis å være John Christian Elden.

PST skal ha hatt vedkommende under oppsikt og blitt klar over en urovekkende utvikling. Man fryktet at folk i mannens miljø ville utføre et attentat mot Westergaard under opptredenen tirsdag denne uken.

Tirsdag morgen ble mannen som er i 30-åra pågrepet av beredskapstroppen i Oslo-politiet. Påskuddet for å stoppe den kriminelle mannen var brudd på trafikkloven.

– Jeg kan bekrefte at min klient ble anholdt av bevæpnet politi fra beredskapstroppen. Det var angivelig noe galt med bilen hans, og de ville ransake ham. Min klient nektet dette, og fikk etter mange og lange telefonsamtaler mellom politisjefen på stedet og en hemmelig politimann i den andre enden lov til å kjøre videre, sier advokat John Christian Elden.

Mannen PST fryktet skulle bruke sitt kriminelle nettverk til å drepe Kurt Westergaard, er tidligere knyttet opp mot det PST mener er et miljø hvor organiserte kriminelle har nær kontakt med islamske ekstremister.

Dagbladet går så langt i å identifisere vedkommende at det blir en åpen hemmelighet. Hvorfor avisen likevel ikke gjør det, kan man bare spekulere om.

Det er ikke vanskelig å forstå at Westergaard tok trusselen alvorlig og dro hjem. Vedkommende har et rulleblad som tilsier at han må tas alvorlig.

Skulle drepes med sprengstoff
PST slo full alarm da de fikk informasjon om at en kjent norsk kriminell hadde fått tak i automatvåpen og sprengstoff for å ta livet av karikaturtegneren Kurt Westergaard i Oslo.