Qasim Ali, som leder Minorg, en interesseorganisasjon for minoriteter i Norge, står på en hemmelig FBI-liste sammen med flere hundre «nordmenn» som skal nektes ombordstigning på fly til USA.

Den hemmeligstemplede lista inneholder navn på det USA anser som kjente eller mistenkte terrorister ut ifra en database administrert av FBI, skriver Klassekampen.

Ali er i selskap med blant andre ekstremismeforsker Lars Gule på listen. I 1977 ble Gule stoppet på flyplassen i Beirut i Libanon med sprengstoff i bagasjen.

Qasim Ali er ikke tidligere straffedømt eller siktet i en sak. Nå har han bedt om bistand fra advokat Farhad Shariati for å få hjelp til å finne svar på hvorfor han står på en liste over terrormistenkte.

Shariati mener det er uhørt at Ali står på denne listen.

«Jeg skal følge saken opp ved blant annet å opprette dialog med både PST og Justisdepartementet, for å se hvordan de kan beskytte min klients interesser som er en lovlydig norsk borger», skriver han i en e-post.

I 2010 var Qasim Ali pressekontakt for en muslimsk gruppe som kalte seg «de frivillige». De arrangerte en demonstrasjon på Universitetsplassen mot Dagbladets trykking av Profetene Muhammed som en gris.

La oss forby muslimsk innvandring i stedet

En av dem som holdt appell, var Mohyldeen Mohammad. Han ble seinere en kjent islamist og reiste blant annet til Syria som fremmedkriger.

På spørsmål om dette kan være årsaken til at Ali står på listen, svarer han:

– Det bør ikke være tilfelle at en lovlig og fredelig markering skal ha den type konsekvenser nå 13 år seinere.

Det faktum at Ali har hatt kontakt med flere av deltagerne i ettertid, også etter at de ble fremmedkrigere, mener Ali er uvesentlig.

– Kontakten min har i hovedsak vært profesjonell. Det var mange journalister og forskere som pleiet kontakt og fulgte med på de miljøene. Jeg er spent på om flere av dem også er med på denne lista, sier han.

Minorg-lederen mener han ikke utgjør noen terrorfare.

 Jeg tenker at de har dårlig etterretning. Det er åpenbart at jeg ikke utgjør en terrorfare. Det er ingen grunn til at jeg skal være på den lista, sier Ali.

Lars Gule er også kritisk til No Fly-lista, som har vokst kraftig.

Selv om det er FBIs liste, mener Gule at Norge har et ansvar for å kvalitetssikre etterretningsinformasjon om norske borgere.

– Når norske sikkerhetsmyndigheter får en slik liste, og jeg vil tro de har hatt den lenge, så burde det faktisk være et ansvar å fortelle amerikanerne når oppføringer på lista er meningsløse, sier Gule.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier at de ikke har noe med listen å gjøre, og selv om de ville, så har de ingen påvirkningsmulighet.

– Dette er en liste som PST ikke tar noe utgangspunkt i, eller jobber med, eller har noe innsikt i. Ja, vi samarbeider med en rekke sikkerhetstjenester og etterretninger og deler informasjon under forskjellige forutsetninger. Men dette er et annet lands liste som vi ikke står ansvarlig for, sier Bernsen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.