Lederen av organisasjonen Minorg mener kritikken av Qatar handler om dobbeltmoral.

– Mange i målgruppa vår mener det er mye dobbeltmoral i denne debatten. En ungdom spurte meg om vi har glemt det Israel gjør mot palestinerne. Jeg er helt enig. Hvis vi først skal kritisere brudd på menneskerettighetene, er det mange andre land som også fortjener kritikk, sier fotballentusiasten Mohamed Fariss til Klassekampen.

Han jobber hos Riverside, en ungdomsklubb på Grønland i Oslo indre øst, boikotter de derfor boikotten. Fariss mener fotballen tar vekk tunge tanker fra mange.

– En ung afghaner fortalte meg om flere afghanere som skal kastes ut av Norge. Han ser på fotball for å få noe annet å tenke på, sier Fariss.

«Selg dem våpen, men ikke la dem sparke ball», skrev leder av organisasjonen for minoriteter Minorg, Qasim Ali på Instagram denne uka.

Det var ment som et ironisk spark til Norge, fordi en gruppe dansere med minoritetsbakgrunn blir angrepet for å ha tatt bilder med Fifa-presidenten samtidig med at norsk våpenindustri går fri av kritikk.

Norge har så langt i år har eksportert våpen for 1,3 milliarder kroner til Qatar. Det velger Ali å fokusere på.

– Norge bør være forsiktig med å sitte på sin høye hest når vi tjener så mye på våpensalg til Qatar. Jeg synes man skal sparke oppover mot våpenprodusentene, i stedet for nedover mot vanlige fotballfans. Det blir en form for sosial kontroll, sier Ali.

Han mener Qatar blir boikottet kun fordi det er et muslimsk land.

– Det er bra med boikott-engasjement. Jeg ser fram til å se det samme engasjementet når USA skal arrangere fotball-VM i 2026, sier han syrlig, og legger til:

– Jeg tror det ligger en forakt for muslimer og arabere bak.

Kritikk av hvordan Qatar behandler migrantarbeidere og lovgivningen i landet, mener Ali bør løses over tid med dialog.

FIFAs Gianni Infantino er en woke klovn, og han er ikke alene

Han mener man skal være forsiktig med å blande politikk og fotball.

– Nå har man plutselig begynt å blande dette. Det blir som om vi i Minorg skulle kreve at spillere skulle gått rundt med kapteinsbind med «nei til islamofobi». Jeg synes det er bedre om vi holder det nøytralt.

I likhet med Fariss får også Ali tilbakemeldinger fra minoritetsungdom som reagerer på det de mener er dobbeltmoral.

– De har opplevd 2022 som hykleriets år. Først ble ukrainske flyktninger behandlet og omtalt på en helt annen måte enn det de syriske flyktningene ble. Så ble brenning av Pride-flagget etterforsket som hatkrim, mens brenning av koranen ikke ble det. VM-kritikken føyer seg inn i et mønster som oppleves som rasistisk og islamofobisk.

Han får støtte av Usman Rana, leder for Wasila – tankesmie for norsk islam.

Han mener Vesten må være forsiktig med å prakke vår forståelse av menneskerettigheter på andre land.

– I andre deler av verden framstår Vest-Europa som et venstreliberalt ekkokammer der man behandler sin liberale forståelse og tolkninger av menneskerettighetene som dogmer.

– Jeg tror effekten er den motsatte av det noen ønsker. Jeg tror oppriktig på at en del av aktivistene virkelig ønsker å se bedre rettigheter for mennesker i Gulfen og den muslimske verden, og det er prisverdig. Aktivismen trengs, men dersom den føres som et venstreliberalt ideologisk korstog, blir effekten at disse landene lukker seg mer.

Fariss, som selv opprinnelig er fra Marokko, viser til hvordan en sjeik fra Abu-Dhabi har kjøpt opp Manchester City.

– Vår egen Haaland får en ukelønn på seks–sju millioner fra et autoritært regime, avslutter han.

 

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.