Fotballpresident Lise Klaveness ble søndag nektet ombordstigning i et fly til Qatar hvor hun skulle arbeide for homofile og gjestearbeideres rettigheter. Offisielt skyldes det på ukorrekt koronadokumentasjon, men realiteten er snarere at Klaveness er uønsket etter talen hun holdt på Fifa-kongressen i mars der hun sa Qatar aldri skulle hatt fotball-VM.

Kombinasjonen av gjestearbeidere og homokamp blir en dobbel dose for en islamsk nasjon og for mye å svelge. Det minner om vestlig kulturimperialisme. Men vestlige aktivister forstår eller aksepterer ikke problemstillingen. De mener homorettigheter er universelle rettigheter på den måten som praktiseres i Vesten; ekteskap, adopsjon, åpenlys dyrking av homokultur. Det aksepteres rett og slett ikke i den muslimske verden.

Klaveness møtte også VM-sjef Hassan Al-Thawadi i London sist helg. Al-Thawadi var ikke blid på den norske fotballpresidenten etter hennes mye omtalte tale på Fifa-kongressen i mars, der hun heftig kritiserte tildelingen av fotball-VM til Qatar.

Dette er Klaveness’ prioriteringer for reisen:

* Jobbe for arbeidernes trygghet og migrantsenter i landet.

* Kompensasjon for tilfellene der arbeidere har blitt skadd eller omkommet.

* Rettslig trygghet for LHBTQ+-personer i Qatar.

– Like viktig er det å jobbe for at vi får en praksis for å jobbe på denne måten og jobbe for endring i holdningene i de internasjonale strukturene. At vi i Uefa kan samle oss og være tydelig på hva vi vil framover, sa Klaveness til NTB før den planlagte avreisen. (NTB)

I norske medier ble Klaveness hyllet som en heltinne og hun fikk Fritt Ords honnørpris av Frank Rossavik, selv homofil. Norske homofile har lullet seg inn i en forestilling at resten av verden ønsker å bli som dem.

Asle Toje skriver på E24.no at dette er en illusjon.

Satt på spissen, der står det ofte best, se Lise Klaveness FIFA-tale: Talen var en hit i Norge og det motsatte i mye av verden utenfor Vesten. Talen viste at et land som har svart på legitim kritikk med dialog og innrømmelser allikevel vil oppleve buing på den store dagen.

For vi er de som kritiserer brudeparet i bryllupstalen. Så tapre er vi. Klaveness-episoden viser også hvorfor det er politisk kapital i poserende moralisering. Åh, som mediene slevet for henne. Du blir ‘lørdagsgjesten’ av slikt.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.