– Hun har vist en pionerånd som står støtt på våre formødres skuldre. De viste også mot ved å gå først og bane vei for andre. Klaveness har ikke gått av veien for å snakke overmakt og mannemakt midt imot, sier leder Marit Bjørnstad i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Lørdag ettermiddag tildelte organisasjonen årets Fredrikkepris til Lise Klaveness, som er president i Norges Fotballforbund.

Juryen legger vekt på at hun tør der andre tier og er en viktig stemme for like rettigheter. De viser blant annet til at Klaveness, under en tale under FIFA-kongressen i fjor, kritiserte at Qatar fikk fotball-VM.

Hun tok også opp både kvinners og LHBTQ-personers rett til å delta i fotballen og rettighetene til gjestearbeiderne i Qatar.

– Som Norges første kvinnelige fotballpresident har hun utøvd rollen tro mot sine egne verdier og uredd tatt tabubelagte temaer inn på en av verdens største internasjonale idrettsarenaer, skriver Sanitetskvinnene i begrunnelsen.

Prisen omfatter en statuett av Norske Kvinners Sanitetsforenings grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, diplom og 100.000 kroner, som doneres videre til et godt formål. Tidligere vinnere av prisen er blant andre Maren Lundby, Birgit Skarstein, Lene Marlin, Else Kåss Furuseth og Marie Simonsen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.