Aftens onsdagsutgave har egne bydelssider. Onsdag 4. mai spør Aften bydelen – Groruddalen hvordan folk i Groruddalen synes det er å bo der.

De første som svarer er Elise Elmann Aune (18), Lindeberg og Renee-Isabell Smestad (18), Trosterud:

Elise: -I klassen til lillebroren min er det kun fire norske. Han føler han må tipasse seg og snakke gebrokken for å passe inn. Men det er også en fordel med å vokse opp på et sted med mange kulturer. Du får større perspektiv på ting.

Renee-Isabell:-På Furuset er det helt enormt. Der føler jeg at jeg ikke passer inn som nordmann. Mye har forandret seg de siste årene. På ungdomsklubben hvor jeg gikk ble en 14-åring knivstukket, og barn selger dop. Slik var det ikke da vi gikk der.

Elise og Renee-Isabell:-Nå er vi redde for å gå hjem på kvelden fordi det er mye bråk og blind vold. Men det er viktig å ikke skjære alle over en kam.

De avslutter intervjuet med at de ønsker å flytte, de forteller hva som ikke er grunnen til dette ønsket:

Vi ønsker å flytte fra Groruddalen, men det er ikke fordi det er for mange innvandrere her.

Gøril-Steenmark Rødder (39), Stavanger, oppvokst på Vestre Haugen.

En gang var jeg stolt av å vokse opp her, nå synes jeg det er trist å gå i barndomstraktene å ikke kjenne seg igjen. Hele kulturen er forandret.

Rødder avslutter intervjuet med det mange i Groruddalen opplever:

Det blir feil når nordmenn blir minoritet. Det er vanskelig å si hvordan man kan endre dette, de skulle tatt grep for lenge siden.

Hibaq Ismael (34) og Libin, Veitvet

Jeg har to barn på Veitvet skole og en i åpen barnehage, der trives de veldig godt. De har norske venner og spiller fotball. Jeg grudde meg litt før jeg flyttet hit, men det har vært veldig lett å bli kjent med dem som bor her.

Shahid Aslam (30), Kalbakken

Ved å bo i et fargerikt miljø får man et internasjonalt perspektiv på ting, noe jeg tror kan motvirke rasisme i fremtiden.

Men selv de som lovpriser det fargerike miljøet ser at det kan bli for mye farger:

Jeg har to barn som går i barnehage, men vurderer å sende dem på privatskole, hvor det er en jevn fordeling av etnisk norske og innvandrere.

Erling Moen Hansen (65), Tokerudberget

Innvandringen er et problem. Min kone opplever mye omvendt rasisme. Men med naboene har vi ikke noe problem. De er høflige og greie, og de stiller opp på dugnad.

Enda hans kone opplever rasisme nevner han at folk har fordommer mot Groruddalen. Er det fordommer eller en sannhet? Er det så fint med Marka som nabo at det veier opp for rasisme?

Folk har en del fordommer mot Groruddalen, men det er et fint sted å bo, med nærhet til Marka og sentrum.

Hanne-Lise Odeke(46), Kalbakken¨

Jeg synes det er trist at det blir så mye fokus på innvandring, og jeg blir provosert når folk busser ungene sine til skoler på vestkanten. Jeg har to gutter på 10 og 12 år, og de trives godt her. Det er folk med mange ulike nasjonaliteter her, uten at det skaper problemer. Groruddalen er et flott sted å bo. Det er nært naturen, men et urbant miljø. Jeg blir værende, og guttene mine er stolte østkantgutter.

Kalbakken er et av stedene hvor enkelte flytter  internt i dalen. Har man barn over småskoletrinnet er dette et av stedene hvor man fortsatt har en relativt stor andel norske elever. Undertegnede kjenner selv folk som har flyttet til Kalbakkenområdet nettopp av denne grunnen. F.eks har Gran skole 5 prosent norske elever, mens Nordtvet skole på Kalbakken har «hele» 40 prosent. Andelen norske elever er stort sett minst jo lenger ned i alder man kommer.

http://www.nordtvet.gs.oslo.no/skolen/

Marthe Dypvik Jensen har skrevet artikkelen. Det som står i Groruddalsdelen bruker ikke komme på nett, men hvis det skulle gjøre det, så er det her: www.aftenposten.no

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂