Nytt

Storbritannias statsadvokat, Dominic Grieve, sier at dommere ved Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD/ECHR) ikke vil få det siste ordet etter avstemningen om insattes stemmerett, og antyder at landet kan komme til å arbeide for å begrense EMDs makt, alternativt trekke seg fra domstolens jurisdiksjon.

Grieve la til at britiske dommere er blitt alarmert av måten EMD har utvidet sin makt på, og oppfordret Cameron-regjeringen til å støtte de mange av landets jurister som er bekymret for denne utviklingen.

I en kommentar til nok en kontroversiell domsavsigelse i går, sa statsminister David Cameron at det er på tide «å sørge for at lover blir laget av parlamentet og ikke av retten», og annonserte planer for å sikre nettopp det: en kommisjon som skal lage en egen britisk rettighetserklæring (British Bill of Rights) for å erstatte den omstridte europeiske menneskerettsloven (HRA) vil umiddelbart bli nedsatt.

I forrige uke stemte britiske parlamentsmedlemmer med overveldende, tverrpolitisk flertall mot å følge EMDs pålegg om å gi innsatte rett til å stemme ved politiske valg. Britiske dommere har imidlertid ikke villet implementere det aktuelle pålegget, som de mener det er opp til landets lovgivende forsamling å avgjøre. Det tverrpolitiske forslaget om å avvise pålegget ble formulert av Tory-politiker David Davis og tidligere justisminister for Labour, Jack Straw, som begge mener at ikke-valgte dommere i Strasbourg har gått utover grensene for sin autoritet ved å forsøke å overstyre britisk lov. De uttrykte også bekymring for at ECHR har tiltatt seg en rolle som Europas høyesterett med stadig videre fullmakter.

Avstemningen ble kraftig kritisert av Christos Pourgourides i Europarådet, som har som oppgave å påse at EMDs pålegg blir fulgt. Pourgourides gjorde også oppmerksom på at avstemningen ikke ville forandre noe som helst; en uttalelse som ble møtt av raseri fra britiske parlamentsmedlemmer og aviskommentatorer.

Justisminister Kenneth Clarke hevder på sin side at Storbritannia ikke har noe annet valg enn implementere EMDs pålegg om stemmerett for innsatte, da landet er bundet av EMDs avgjørelser. Han ble motsagt av Grieve, som opprinnelig var av samme formening, som opplyste om at domstolens autoritet utelukkende eksisterer på grunn av tidligere parlamentariske bestemmelser som det er fullt mulig å oppheve.

Critics have claimed that it would be impossible to pull out of the Strasbourg court’s jurisdiction without also leaving the EU. But Mr Grieve suggested that it could be achieved without serious consequences for Britain.

He added: ‘The European Court of Human Rights doesn’t have the last word. It only has the last word so far as Parliament has decided that it should.

‘We let it happen originally back in 1950. We could, if we wanted to, undo that – I think we should always bear that in mind – and actually undo it without some of the consequences we have over the EU.’

In the past, Mr Grieve has spoken out in favour of Tory plans for a British ‘Bill of Rights’ which would see domestic courts given precedence over Strasbourg. The idea was kicked into the long grass when the Coalition Government was formed last year.

Bare dager etter avstemningen har bruken av HRA nok en gang satt sinnene i kok i Storbritannia. Under HRA har en britisk dommer gitt dømte pedofile og voldtektsforbrytere appellrett for å bli strøket av det nasjonale registeret over seksualforbrytere. I en uvanlig inngripen krevde statsminister David Cameron en overhaling av de «fullstendig fornærmende» avgjørelsene fra EMD som har influert landets egne dommere. Cameron uttalte videre at han var frastøtt av dommen, som han beskrev som å sette pedofiles og voldtekstforbrytere menneskerettigheter foran publikums sikkerhet.

David Cameron declared war on unelected judges yesterday after they put the human rights of paedophiles and rapists before public safety.

The Prime Minister said he was ‘appalled’ that Britain’s 50,000 sex offenders can appeal against being kept on a police register for life.

In a highly-charged intervention, Mr Cameron called for an overhaul of the ‘completely offensive’ rulings from the European Court of Human Rights which have influenced our own judges.

Daily Mail: Euro judges ‘will not have final say’ on prisoner vote, vows Attorney General (as he hints of withdrawal from European court)

Daily Mail: End this human rights insanity: PM’s fury as judges rule paedophiles and rapists should have chance to get off sex offenders’ register