Nytt

Den britiske regjeringen har lagt frem et formelt krav om at Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) dropper pålegget om å gi fengselsinnsatte rett til å stemme ved politiske valg.

Ministers escalated a stand-off with the Strasbourg court by formally requesting that it reviews a ruling that a ban on convicted criminals taking part in elections is scrapped.

Constitutional affairs minister Mark Harper revealed that the Government has asked that the case be referred to the ‘grand chamber’ of the ECHR, a 17-strong panel of its most senior judges.

Mr Harper told the Daily Mail that one of the key objections of the court to Britain’s ban – that Parliament had not considered the issue for more than a century – had now been addressed.

Minstre innrømmer at EMD ganske enkelt kan avvise det formelle kravet, men at det i så fall vil bli ansett som en ekstraordinær handling overfor et suverent parlament.

For noen uker siden stemte britiske parlamentsmedlemmer med overveldende, tverrpolitisk flertall mot å følge EMDs pålegg om å gi innsatte stemmerett ved politiske valg. Britiske dommere har heller ikke villet implementere det aktuelle pålegget, som de mener det er opp til landets lovgivende forsamling å avgjøre. Det tverrpolitiske forslaget om å avvise EMDs pålegg ble formulert av Tory-politiker David Davis og tidligere justisminister for Labour, Jack Straw, som begge mener at ikke-valgte dommere i Strasbourg har gått utover grensene for sin autoritet ved å forsøke å overstyre britisk lov. De uttrykte også bekymring for at EMD har tiltatt seg en rolle som Europas høyesterett med stadig videre fullmakter.

Flere konservative parlamentsmedlemmer insisterer nå på å sette en grense for de ikke-valgte dommerne ved EMDs autoritet.

Mr Harper said that following the vote, the Government has now requested that the court’s judgement should now be referred to the grand chamber of the ECHR for review.

The appeal is in the case of two prisoners, named as Robert Greens and MT, who were awarded £4,230 in costs and expenses for their loss of voting rights last November.

‘One of the real issues that the court raised was that the blanket ban had been in place since 1870 and that Parliament had not considered whether it was in line with modern penal policy,’ Mr Harper said.

‘Now the Commons has debated the issue very thoroughly, and had taken a very clear view. We hope the court will agree to look at this again, consider what Parliament has said and come back with a revised view.’

In 2004, the European Court of Human Rights ruled that the blanket ban imposed by Britain on its prisoners’ right to vote was discriminatory.

It followed a legal challenge by killer John Hirst, who was jailed for hacking his landlady to death with an axe in 1979.

Det daværende regjeringspartiet Labour gjorde forberedelser til å utfordre avgjørelsen, men trenerte saken og i fjor varslet Europarådet om at en manglende implementering kunne føre til en rekke kompensasjonskrav.

Advokater – benevnt som juridiske gribber i britisk presse – har da også oppfordret fengselsinnsatte til å kreve økonomisk kompensasjon, og har allerede samlet 2.500 klienter for å fremme erstatningskrav mot Storbritannia i EMD.

I midten av februar avviste britisk høyesterett et tilsvarende, samlet krav fra 588 fengselsinnsatte som hver seg krevde 5.000 pund som kompensasjon for at de ikke fikk stemme ved siste valg. I en avgjørelse som ble hilst som en «sjelden juridisk seier for sunn fornuft» beordret dommer Justice Langstaff i stedet saksøkerne til å betale 76 pund hver for å dekke rettskostnadene.

Daily Mail: UK raises stakes on prisoner votes in stand-off with European Court