Nytt

Kritikere beskylder kommisjonen som angivelig skal utfordre Den europeiske menneskerettsdomstolens (EMD) erodering av Storbritannias suverenitet for å være rent skuebrød. Kommisjonen ble nedsatt som respons på den britiske offentlighetens raseri over EMDs pålegg om å gi fengselsinnsatte stemmerett.

Anklagene skyldes justisminister Ken Clarkes opplysning om at mandatet til kommisjonen som skal utrede opprettelsen av en britisk rettighetserklæring er begrenset, og at den ikke skal debattere hvorvidt Storbritannia burde trekke seg fra Den europeiske menneskerettighetskommisjonen (EMK).

Kritikerne mener også at den oppnevnte kommisjonen er dominert av «eurofile» og menneskerettsjurister som sannsynligvis er for EMDs overhøyhet over britisk lovgiving:

But Justice Secretary Kenneth Clarke announced yesterday that the body will be barred from debating whether Britain should pull out of the European Convention of Human Rights – the basis for Labour’s controversial Human Rights Act.

It will instead have to ‘incorporate and build on all our obligations’ under the Convention.

The remit means that even if the commission eventually recommends a British Bill of Rights, it will have to embrace the principle that the European Convention on Human Rights should be enshrined in UK law.

The panel has been given until the end of next year to report.

This has led to warnings that the Coalition is kicking the issue into the long grass.

Mr Clarke also revealed that the commission will contain some of the UK’s leading human rights lawyers, including the Liberal Democrat peer Lord Lester – architect of the Human Rights Act.

Other well-known names from the Left include Baroness Helena Kennedy, who declared last year that human rights were ‘non-negotiable’, and Philippe Sands, an expert in human rights and international law.

The panel even includes a retired EU judge, Sir David Edward.

Kilder i regjeringen insisterer på at panelet er balansert, da den inkluderer kjente «euroskeptikere». Den polariserte sammensetningen betyr imidlertid at kommisjonen risikerer å bli fastlåst alt ved oppstarten av en utredning som er forventet å vare i minst to år.

Det konservative parlamentsmedlemmet Douglas Carswell beskriver kommisjonen som «svindel», som ikke har annen hensikt enn å dempe publikums bekymring over veksten i menneskerettighetskulturen.

– Denne kommisjonen er ikke noe annet enn et skuebrød for å lure publikum til å tro at regjeringen gjør noe. Den ser ut til å være dominert av personer som forveksler et lovstyrt samfunn med et samfunn styrt av menneskerettsadvokater. Kommisjonen vil ikke gjøre noe for å stoppe den juridiske intervensjonismen som betyr at nesten ethvert aspekt av politikken nå blir bestemt av politikere som sitter i rettslokalene iført parykker. Og den vil ikke gjøre noe for å forhindre at menneskerettighetene blir brukt mot vanlig fornuft, sa Carswell i en kommentar.

Han la til at både mandatet og kommisjonens sammensetning er en seier for visestatsminister og liberaldemokrat Nick Clegg, hvis parti er motstandere av enhver opposisjon mot EMK.

I 2010 gikk De konservative og David Cameron til valg med løfte om å fjerne EMK fra den britiske lovgivingen og i stedet skrive en ny, egen britisk dersom de kom i regjering. Partiet endte imidlertid i regjeringskoalisjon med Liberaldemokratene, og har derfor sett bort fra valgløftet.

Critics claim the European Court of Human Rights is ‘out of control’. The court has been accused of giving human rights a bad name in recent years with a series of apparently perverse judgments, including ending the ban on prisoner voting, and barring the deportation of several foreign terror suspects and convicted criminals.

Stephen Booth, of the think tank Open Europe, said the commission appeared too hamstrung to make a major difference.

He added: ‘The priority of keeping the Coalition on course has taken precedence over tackling the ongoing and serious implications of outside interference in UK human rights law.’

But the launch of the commission was welcomed by the human rights group Liberty. Its director, Shami Chakrabarti, said: ‘Liberty hopes these fine minds will conclude that the Human Rights Act already provides a uniquely British Bill of Rights.’

Daily Mail: The great Bill of Rights ‘con’: How Europhiles play leading role on panel set up to examine EU meddling in UK law