En meningsmåling fra instituttet Emnid viser at nesten hver femte tysker vil stemme på den innvandringskritiske sosialdemokraten Thilo Sarrazin dersom han starter et nytt parti. Et slikt parti ville dermed fått 18 prosent av stemmene.

Over alt i Europa advarer høyrepopulister mot islamisering av de vestlige samfunn og deres tradisjonelle kultur. I Tyskland er det den tidligere finansbyråden i Berlin, og senere styremedlem i Bundesbank, Thilo Sarazzin som målbærer noen av disse stemningene i en ny bok. At de vinner gjenklang i befolkningen, viser meningsmålingen fra det seriøse instituttet Emnid i avisen Bild am Sonntag i går: 18 prosent av tyskerne ville stemme på innvandringskritikeren Sarazzin hvis han starter et nytt protestparti.

Blant venstrepartiets Die Linkes velger stiller hele 29 prosent seg bak Sarrazin. En talsmann for Emnid kommenterer meningsmålingen, og sier at «for disse menneskene er Sarrazin en person som endelig sier det mange tenker.»

Både ansvarlige politikere og kommentatorer tar signalene på alvor. – Er det nå kommet så langt i Tyskland også, at vi vil få et nytt høyreparti som ingen behøver, men som nesten overalt ellers i Europa roter rundt i den politiske grasrota, spør ukeavisen Die Zeit.

Forbundskansler Angela Merkel er rykket ut med løfte om at integreringsdebatten nå skal tas på alvor. Også SPD-sjefen Sigmar Gabriel og andre toppolitikere er enige om at mer åpenhet må til. –Dette blir det store temaet de neste årene, sier en SPD-talsmann til nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Samtidig har Den tyske sentralbankens ledelse erklært Thilo Sarrazin for uønsket, og bankens sjef, Axel Weber, forsøker å få ham sparket som styremedlem. Formelt er det imidlertid Tysklands president som må si opp Sarrazin, og regjeringen utreder nå de juridiske sidene av saken.

Aftenposten: Innvandringskritiker treffer politisk nerve