Arbeidere vedlikeholder trikkesinner i Berlin den 19. mars 2021. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Uten en kraftig økning i innvandringen vil tilgangen på arbeidskraft i Tyskland reduseres med over 7 millioner personer innen 2035, kunngjør det statlige instituttet for arbeids­markeds­forskning IAB.

Mange bransjer er desperate etter arbeidskraft, og forskerne ser ingen annen utvei enn mer innvandring, skriver Der Spiegel.

Ifølge IAB behøves det en nettoinnvandring på rundt 400.000 personer hvert år for å kompensere for en aldrende befolkning, opplyser det tyske nyhetsmagasinet.

Forskerne tror at dette er vanskelig å oppnåm siden innvandringen fra andre EU-land er avtagende. Det viser seg også med en større tilstrømning øker også utvandrigen. «Uten betydelig lavere utvandring vil det bli vanskelig å oppnå så høy nettoinnvandring over en lengre tidsperiode.»

Instituttet anser en årlig nettoinnvandring på 100.000 personer som mer realistisk, og i så fall ventes den totale arbeidsstyrken å avta med 7,2 millioner personer fra dagens 47,4 millioner.

Forskerne peker på at konsekvensene av mangel på arbeidskraft ikke trenger å bli dramatiske dersom produktiviteten øker, og antyder flere muligheter for å forbedre situasjonen, som å øke sysselsettingen blant kvinner og eldre, mer yrkesopplæring og innføre lover som gjør innvandring av kvalifisert arbeidskraft enklere.

Koalisjonen som om kort tid overtar regjeringsmakten i Tyskland, har allerede signalisert at det kommer forandringer i lovgivningen på dette området – foruten en rekke oppmykninger på migrasjonsfeltet som vanskelig kan unngå å stimulere til økt asylinnvandring.

Spørsmålet er om dette avhjelper mangelen på arbeidskraft. 65 prosent av syrerne i Tyskland lever helt eller delvis på trygd, skrev Frankfurter Allgemeine i juli.

Om innvandringen til Tyskland hevdet den tyske sentralbankens tidligere styremedlem Thilo Sarrazin i 2010 at «Tyskland avskaffer seg selv» i en bok med samme tittel. Utgivelsen er den mest solgte sakprosaboken i Tyskland etter andre verdenskrig. Selv ble Sarrazin på grunn av sine synspunkter ekskludert fra det sosialdemokratiske partiet SPD, som han hadde representert i delstatsregjeringen i Berlin.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.