Norsk debatt trenger bøker om det nye Europa og det nye Norge. I en særklasse står Christopher Caldwells bok. Den har vært til vurdering i norske forlagene, men ble ikke antatt. Man kan bare spekulere på hvorfor.

Caldwell er et lysende intellekt. Han er den type konservativ som ethvert samfunn trenger: opplyst, informert, analytisk og brutalt ærlig. Det er ingen stryking med hårene av europeere i denne boken. Caldwell rekapitulerer hvordan innvandringen utenfra kom istand: som arbeidsinnvandring, og siden glemte man å stenge døren. Ingen politikere hadde forestilt seg at det skulle vokse til dagens masseinnvandring. Det skjedde bare. En av de største politiske og demografiske eksperiment har skjedd uten at velgerne ble spurt.
Enoch Powell spådde med forbløffende presisjon hvor stort antall det skulle bli, men han tok feil når det gjaldt reaksjonen: Themsen har ikke skummet av blod. Europeerne har funnet seg i forvandlingen av sitt miljø.

Det er særlig den eksplosive veksten av muslimer som vekker europeernes ubehag. Europeerne har ikke villet innrømmne at de er kommet for å bli. De har levd i en slags mellomtilstand av benektelse og illusjon om at «det går over». Nå presser problemene på.

Caldwell ser på hva innslaget av en helt annen kultur/religion betyr for europeernes livsstil og samfunn.

Document.no inviterer leserne til et eksperiment: Når ikke mediene gir oss de tunge analysene må vi skaffe den selv. Det er fullt mulig. Hvis leserne er med å finansiere oversettelsen, i det sobre språket til Christian Skaug, lover Document Forlag å trykke og utgi boken, også som e-bok. Er ikke det et spennende tilbud? Det er en vinn-vinn situasjon. Fordi den er online kan boken også leses i andre land. I Danmark og Sverige er den heller ikke utgitt.

Nettet åpner helt nye muligheter for denne type dugnader, så hvorfor ikke utnytte dem? Det krever som ved enhver annen kontrakt, at begge parter bidrar. Leserne kan hele tiden vurdere kvaliteten på produktet: første halvdel av første kapittel er lagt ut idag, og gir en god pekepinn.

Kontoen er 1644.29.32828

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂