Nytt

Spedisjonsfirmaet Airsped sørget for at et gyroskop ble sendt fra Storbritannia via Norge til Iran. Gyroskop er dual use-teknologi og skal ikke til Iran. Oppdraget koster firmaet 1 million kroner i bot, et beløp det nå har vedtatt.

Det var TV2 som i november i fjor kunne avsløre at Norge var transittland for sensitiv teknologi til Iran. Gyroskop kan brukes i styremekanismer. Det britiske selskapet hadde først forsøkte å sende via Malta, men der ble forsendelsen stanset. Men gjennom Norge gikk det greit. Politiets Sikkerhetstjeneste, PST, så alvorlig på hendelsen og tror ikke det er første gang at Norge er transittland.

– I verste fall kan masseødeleggelsesvåpen bli laget takket være hjelp fra Norge, sa Holme i et intervju i november i fjor.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre var ute og understreket alvoret. Slik teknologisk lekkasje er svært dårlig reklame overfor allierte.


Vedtar millionbot fra PST