FNs kontrollorgan for spredning av atomvåpen IAEA skal idag avgjøre om Iran skal få frist til november med å innstille delene av atomprogrammet som kan tyde på at mullahene vil ha atomvåpen.

Tysklands Joschka Fischer advarte mandag Iran mot å gamble på at verden ikke vil reagere, hvis det fortsetter sitt atomprogram med de kontroversielle delene intakt:

Fischer cautioned Iran against «miscalculating» the international reaction to its nuclear ambitions, adding: «I hope they realise this and come back to the agreement. Otherwise there will be a very serious situation.»
«If you want to build a nuclear plan for electricity production, you do not need what Iran is looking for,» Fischer added.

Det Fischer siktet til er anrikingsanleggene Iran har bygd, med import av tusenvis av sentrifuger. Iran hevder det er til fredelig formål, men Russland har lovet å forsyne atomkraftverket i Busehr med anriket uran, og ta plutoniumet i retur.

Det Iran har gjort er å skaffe seg all teknologien til å anrike uran kraftig nok til at det når våpenkvalitet.

I oktober i fjor inngikk Iran en avtale med Tyskland, Frankrike og Storbritannia om å innstille all anriking av uran. Det var da kommet frem at Irans atomprogram skrev seg helt tilbake til begynnelsen av 80-tallet, noe som kom som litt av et sjokk. Etter at avtalen var inngått kom det frem at Iran hadde kjøpt supersentrifuger. Iran begynte så å reservere seg mot avtalen. De sa først at de hadde rett til å bygge sentrifugene, noe EU-landene slett ikke likte. Da truet Iran med å gjenoppta anrikingen av uran. Iran har nå sagt at det vil prosessuere 37 tonn med yellowcake, som lager såkalt hexaflorid, som er trinnet før man anriker uran.

Iran ønsker at november skal være sluttstrek for IAEAS innblanding. Deretter skal det være slutt.

De tre EU-landene har lagt fram en resolusjon for IAEA som inneholder spesifikke krav til Iran. USA ønsker at den også skal inneholde en automatisk trigger-mekanisme, slik at hvis Iran ikke oppfyller, går saken automatisk til Sikkerhetsrådet. Da kan det bli snakk om sanksjoner.

Spørsmålet er hvor mye som skal til før Iran tar IAEA og EU alvorlig. USA kan lite gjøre på egen hånd.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.