Feature

Henry Matisse-bildet Paysage le mur rose (Landskap med rosa mur) fra 1899, er ikke oppsiktsvekkende på grunn av sin kvalitet, men på grunn av bildets historie. Det ble kjøpt av en velstående og fremgangsrik tysk jøde, Harry Fuld, som var pionér på telefoniens område. Da han døde i 1932, arvet Harry junior det. Mørke politiske skyer fikk sønnen til å pakke kunstsamlingen ned – faren hadde vært en nærmest besatt samler og etterlot en betydelig samling. Junior emigrerte/flyktet til Sveits og samlingen skulle komme etter. Men den kom aldri. Nazistene beslagla den. De likte kunst. På et eller annet vis havnet bildet i hendene til SS-mannen Kurt Gerstein, en av de mest tragiske skikkelsene i Det tredje riket, dvs. på innsiden. Gerstein var ansvarlig for leveransene av Zyklon B til Auschwitz. Men han fikk voldsomme kvaler da han forsto omfanget av utryddelsen. Han brøt sammen som menneske. Et historisk øyeblikk er da Gerstein treffer den svenske diplomaten Baron von Otter på toget. Gerstein vil alarmere de allierte og få de til å intervenere for å stanse myrderiene. Gerstein forteller von Otter alt, om gasskamrene og ovnene. Han ber svensken alarmere verden. Men intet skjer. Gerstein begår selvmord i fransk fangenskap i 1945, og bildet havner i franske museer. Når tilbakeleveringen begynner sporer man bildet til en dame som i sitt testamente har skjenket det til den britiske avdelingen av Magen David Adom, en israelsk ambulansetjeneste. De får overlevert bildet torsdag.

Det fantes langt mer verdifulle bilder og skulpturer i Fuld-samlingen. Man har funnet gjenstander i Russland, i Tyskland og faktisk også Israel.

Justice done as Matisse finds a new home