Ressemblement National fikk flest stemmer, men havnet på tredjeplass i antall mandater. Noe av det samme så vi ved det britiske valget i forskjellen mellom Reform og LibDem.

Valgene er ikke representative. Skjevfordelingen undergraver velgernes tillit til valg.

Mediene brukte all energi søndag på å fortelle publikum at RN ikke hadde nådd opp.

Det hørtes ut som om velgerne hadde avvist RN. Det stemte ikke RN ble størst. Det var de andres samarbeid som gjorde at RN ikke nådde opp.

Etter to dager har NTB råd til å innrømme at RN vant kampen om stemmene. Dette er viktig fordi resultatet peker fremover mot neste valg. Hvis ytre venstre nå desillusjonerer sosialistene, hvilket meget vel kan skje, og macronistene skrumper inn til en ubetydelighet, kan RN bli uovervinnelig ved neste valg.

De endelige resultatene viser at ytre høyrepartiet Nasjonal samling (RN) fikk flest stemmer i det franske valget på ny nasjonalforsamling.

Målt i antall mandater ble det derimot en tredjeplass på RN, bak venstrekoalisjonen Den nye folkefronten og president Emmanuel Macrons sentrumskoalisjon Ensemble.

Den endelige opptellingen fra det franske innenriksdepartementet viser at RN fikk 32 prosent av stemmene. Noen offisielle tall viser at RN har fått 37 prosent av stemmene, men det inkluderer stemmer på kandidater som støttes av RN.

Ser man kun på Marine Le Pens parti, har de fått 143 mandater.

Den nye folkefronten har fått 193 mandater, mens Ensemble til slutt endte på 164 mandater. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.