Den franske øyen Guadeloupe i Karibia opplever en bølge av væpnet kriminalitet uten sidestykke. Myndighetene ser seg nødt til å innføre portforbud for å ta tilbake kontrollen.

Det var Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin som kunngjorde portforbudet under et besøk på øyen før helgen.

Det er i første rekke i hovedstaden Pointe-à-Pitre de bortimot svenske tilstandene har eskalert siden årsskiftet. Det er skyting, narkotikatrafikk, drap og væpnede ran av forretninger, turister og fastboende på høylys dag.

Øyen har et sted mellom 4,5 og 8 ganger høyere mordrate per 100 000 innbyggere enn fastlands-Frankrike, ifølge statsadvokaten.

Ministerens besøk kan trolig sees i sammenheng med EU-valget i juni, som et forsøk på å demme opp for opposisjonen. Høyresiden viser stor interesse for å markere seg i og besøke Frankrikes ti oversjøiske departementer (fylker) og territorier.

Seks av de ni departementene hvor Marine Le Pen fra det moderate høyrepartiet Rassemblement National fikk flertall ved presidentvalget i 2022, er øysamfunn.

Beboerne på Guadeloupe har som franskmenn flest tilgang til relativt mange og rause sosiale støtteordninger fra staten, noe som ifølge kritikere ikke virker særlig stimulerende på arbeidslivet.

Portforbudet kommer en tid etter at prefekten forbød noen typer våpen ved dekret og regjeringen senere satte i gang en spesialoperasjon ved navn «Rent byrom» for å stoppe narkotikatrafikken.

Men det har ikke ført noe sted. Grupper av barn ned i 12-13-årsalderen går rundt med våpen i gatene.

Da cruiseselskapet Virgin Voyage i slutten av mars avlyste resten av de planlagte landkjenningene i Pointe-à-Pitre for 2024-2025-sesongen, tok Macron-regjeringen affære.

Få uker senere flyr innenriksministeren over og innfører unntakstilstand for å få kriminell ungdom bort fra gatene.

Virgin tok Guadeloupe av programmet etter kun seks anløp som selskapet omtaler som «helt katastrofale».

– En søppeldynge. Vi følte oss utrygge i gatene. Folk var ikke hyggelige, er noen av de mange negative kommetarene  FranceInfo har fått tilgang til fra de i all hovedsak amerikanske cruiseturistene.

Øyen havnet helt nederst på listen over de 15 karibiske øyene Virgin-skipene besøker.

Portforbudet skal fra neste uke gjelde for alle under 18 år, fra klokken 20, ettersom «ekstremt mange» kriminelle ifølge Darmanin er mindreårige.

Mer presist er mindreårige involvert i 38 prosent av alle politisaker, ifølge ordfører Harry Durimel.

I mars gikk han ut i sosiale medier og truet med å gå av på grunn av den uutholdelige sikkerhetssituasjonen.

Dette fikk opposisjonspolitiker Badi Faddoul til å komme med følgende bredside:

– Som en månebedotten turist som nettopp har oppdaget det langt fremskredne forfallet i byen, virker det som om ordføreren, som har hatt ansvaret i snart fire år, akkurat har våknet opp fra et langt koma. [Han] våger seg inn i sin egen kommune for en gangs skyld, og tegner et forferdelig bilde av sitt eget nederlag, noe som vi andre har lagt merke til siden han tiltrådte.

Guadeloupe er ikke det eneste franske øyfylket innenriksministeren sliter med for tiden.

Etter årevis med konflikt mellom innbyggerne på Mayotte og sunnimuslimske migranter fra naboøygruppen Komorene, har det toppet seg i år. Mayottes status som EU-territorium lokker. Innvandrere utgjør nå omtrent halvparten av befolkningen på øyen, den fattigste av Frankrikes departementer.

Kriminalitet og konflikter har eskalert. Lokalbefolkningen tok tidligere i år til gatene med voldsomme protester mot lovløshet og ulovlig immigrasjon.

Regjeringen satte for bare få dager siden i gang «Operasjon rent byrom» også på Mayotte, tilsvarende som på Guadeloupe.  Målet er også her å få kontroll på gjengledere og narkotikatrafikk, men skal i tillegg utvise illegale migranter, som i hovedsak kommer fra Komorene.

Dette har blitt prøvd tidligere, uten hell. Komorene nekter å la de franske båtene anløpe med returmigranter og det er usikkert hvordan man skal lykkes denne gangen.

Regjeringens timing av uroaksjonen er ikke tilfeldig. Denne helgen er nemlig Marine Le Pen på øyen. Hun kritiserer Macron for å konsekvent glemme denne Europas ytterkant og lover å løfte øyboernes eksistensielle kamp direkte til EU.

Guadeloupe er det klart mest Le Pen-vennlige området i Frankrike, med 69 prosent flertall i presidentvalget i 2022. På Mayotte stemte 59 prosent for Le Pen.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.