Sakset/Fra hofta

Av Uwe Max Jensen

Den svenske kunstner, Lars Vilks, har siden efteråret arbejdet på en musical, der beskriver det forløb, han har været viklet ind ovenpå offentliggørelsen af hans tegning af Muhammed som en hund. Musicalen med titlen «Dogs» er imidlertid kommet i problemer, da samarbejdspartnerne falder fra én efter én.

Først blev Lars Vilks afvist af Kunsthallen Charlottenborg. Direktøren for kunsthallen, svenskeren Bo Nilsson, var ikke interesseret i at huse musicalen, og for et par dage siden offentliggjorde bandet Neurobash, der hidtil har samarbejdet med Lars Vilks omkring «Dogs», at bandet med øjeblikkelig virkning trækker sig fra samarbejdet.
Ifølge en kortfattet meddelelse på bandets hjemmeside har Neurobash besluttet at trække sig fra samarbejdet, fordi der ikke for nuværende er mulighed for på en konstruktiv måde at diskutere forholdet mellem kunst og ytringsfrihed, som det var bandets mål.

At Neurobash og Kunsthallen Charlottenborg ikke ønsker at samarbejde med Lars Vilks understreger, at man gradvis er i gang med at isolere Lars Vilks, som det også skete for de danske Muhammed-tegnere.

Når indbyggerne i vesten ikke længere kan tegne, skrive og synge, hvad de har lyst til, men er nødsaget til at bøje sig for trusler, er der kun tavsheden tilbage.
Og den tavshed er skrækindjagende.

Uwe Max Jensen er journalist og symbolforsker.