Nytt

Politimennene som manuelt desarmerte bomben i en forlatt Mercedez i sentrum av London, avverget en katastrofe. Alvoret i situasjonen bare øker.

Både metoden – en bil full av bensin, propanbeholdere og spiker, og målet: en nattklubb full av kvinner, minner om Bagdad. Britisk politi er også urolige: de hadde ikke registert at noe var på gang. Alarmen kom helt overraskende på dem.

Det er andre gang det avsløres planer om å bombe en nattklubb. Gruppen som ble dømt tidligere i år til livstidsfengsel hadde planer om å bombe nattklubben Ministry of Sound. Denne gangen var det nattklubben Tiger Tiger som var målet. Et stort etablissement over flere etasjer. Det var kvinnenes kveld, og 650 mennesker i bygningen da alarmen gikk.

En ambulanse som hadde utrykning i et annet ærend fattet mistanke da de så det røk av en Mercedez som sto parkert i nærheten. Da politiet kom til så de raskt at dette var en bil utstyrt som en bombe. Politifolkene desarmerte bombene og bilen kunne taues inn for undersøkelse.

Sentrum er stint av overvåkingskameraer, og politiet tror de skal kunne spore bilens bevegelser. En mann ble sett løpende fra bilen.

The attempted attack comes as the current terror threat against the UK is assessed as «severe,» the second highest level, meaning that intelligence analysts consider an attack highly likely. The highest level, «critical», means that an attack is expected imminently.

Earlier this month security spot checks were introduced on petrol and chemical tankers, cement mixers – and other vehicles that could be used by suicide bombers – on key routes into London.

That reflects increasing concern in the security services that UK terrorists might copy tactics used to deadly effect by insurgents in Iraq.

Bombers in Baghdad have blown themselves up in hijacked petrol tankers and, in at least three attacks this year, have used chlorine gas canisters in lorry bombs.

The checks follow a warning this year by Sir Ian Blair, the Metropolitan Police Commissioner, that «vehicle-borne weaponry is the greatest danger that we can face». But Scotland Yard said on June 6 that it had no specific intelligence to suggest that a lorry-bomb attack was imminent.
..
An al-Qaeda terrorist convicted last year had been planning vehicle-borne bomb attacks in London when he was arrested. Dhiren Barot pleaded guilty to plotting a series of attacks, including detailed plans to pack stretch limousines with gas cylinders and explosives and detonate them in car parks beneath hotels or office blocks.


London car bomb ‘packed with nails and gas’