Terrorbombene i Storbritannia var ment som straff for Tony Blair, men ble trolig forsinket. Minst ett av medlemmene var i kontakt med Al Qaida i Irak helt frem til det siste, opplyser politiet.

AT least one of the suspects being quizzed over the alleged plot to set off car bombs in Britain was in recent contact with Al-Qaeda in Iraq, senior security officials said yesterday.

Scotland Yard’s Counter Terrorism Command SO15 is understood to have uncovered evidence that in the months leading up to the attacks one or more of the suspects communicated by telephone or e-mail with terrorist leaders in Iraq.

The development has fuelled a theory that the failed attacks in London and Glasgow were designed as a farewell to Tony Blair to punish him for his role in Iraq. Details of the Al-Qaeda role in the three failed car bombings are expected to emerge over the next few days.

The development suggests that intelligence received by MI5 earlier this year about a possible Al-Qaeda attack to mark Blair’s departure was accurate. A report in April by the Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC) warned that a senior Iraqi Al-Qaeda commander had outlined details of a big attack on Britain.

The report said the commander «stressed the need to take care to ensure the attack was successful and on a large scale». It was aimed «ideally» to take place before Blair stepped down. It said JTAC, which is based at MI5’s London headquarters, was «aware that AQI [Al-Qaeda in Iraq] . . . networks are active in the UK».

Den konvensjonelle oppfatning har vært at Irak har økt terrorfaren i Storbritannia, uten å ta inn over seg implikasjonene: grupper og enkeltpersoner i Europa verver fightere til Irak. Trafikken går nå også andre veien: Al Qaida i Irak dirigerer og styrer terrorceller i Europa. Dette problemet kan bli enda større når fightere vender tilbake til Europa med erfaring fra terror og hemmlig arbeid.

Car bombs are linked with Iraq’s Al-Qaeda

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.