Al Qaida har rykket noe i bakgrunnen, nå er det regionale terrorgrupper som styrker seg. Det mest foruroligende er at de sender ut agenter som jakter på mål helt andre steder i verden, skriver NYTimes.

Regional Terror Groups Seen as Growing Threat

Ett eksempel er en fransk statsborger fra Den dominikanske republikk som dukket opp i Australia. Han var medlem av den pakistanske gruppe Lashkar e Taiba. Mannen hadde bodd i Sydney i fem måneder før han ble tatt. Det var et helt atypisk tilfelle, og gruppa han tilhører trodde man bare var aktiv i Kashmir.

The shifting picture of the terrorist threat flashed before the authorities in Australia last fall when Willie Brigitte, a 35-year-old French citizen, was arrested on terrorism charges. Mr. Brigitte hardly fit the terrorist profile. He was recruited after Sept. 11 and had never trained in the Afghanistan camps, officials said. His name was not on any country’s watch list. He entered Australia without being detected, lived for five months in a Sydney suburb and was believed to be selecting targets for attacks, officials said.

Vestlig etterretning frykter derfor at de må se etter regionale medlemmer som kan være ute på vandring helt andre steder i verden.

En gruppe som har gjort seg bemerket er Ansar al-Islam.

De ble bombet ut av sin enklave i Nord-Irak.

But now, intelligence officials said, the group has re-emerged in Europe as a well-organized terror threat that assists with training and logistical support for terrorist operations and is involved in recruiting terrorists to fight against American military forces in Iraq.

In December, the Italian and German police arrested three men believed to be members of Ansar al-Islam and accused them of helping would-be suicide bombers travel from Europe to Iraq.

Det er interessant at mullah Krekar hadde telefonnumre på seg til en kjent moske i Milano. Krekar har også uttalt seg positivt om selvmordsbombere. Kjemiske eksperimenter med bl.a. ricin har vært knyttet til gruppa. Det samme har kontakt med Zargawi, som dukker opp i mange sammenhenger.

Some officials say they suspect that Abu Musam Zarqawi, a Jordanian with close ties to Al Qaeda, is coordinating recruiting efforts in Europe with Ansar al-Islam. He is also suspected of playing a central role in planning car bombings in Turkey, as well as plotting chemical attacks in Europe.

En annen farlig gruppe er Salafistene i Algerie. En FN-overvåkingsgruppe regnet før jul opp en 20-30 forskjellige terrorgrupper. Al Qaida er inspirator, hvor mye aktiv støtte de kan gi er uvisst. Men at budskapene som kringkastes er viktige, synes det liten tvil om.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂