Kommentar

VG melder at mulla Krekar er arrestert, igjen. Saken mot ham har tatt en ny vending, siktelsen er blitt utvidet til å gjelder selvmordsangrep gjennomført av Ansar al-Islam den siste tiden. Økokrim mener å vite at Krekar har holdt kontakt med Ansar også i den senere tid og skal ha skaffet seg opplysninger om dette ved å overvåke Krekars kommunikasjonslinjer.

Dette er ikke overraskende for den som har fulgt med. I presserapporter i utlandet omtales Krekar som Ansars åndelige leder, etter at han ikke lenger kunne ha den utøvende ledelsen siden han ikke lenger befant seg i Nord-Irak. Krekar har nylig vært avhørt av italiensk politi, i forbindelse med opprulling av et nettverk for terror-rekruttering i Italia og Tyskland, og enda mer urovekkende, smugling av terrorister fra Midtøsten til Europa. Ansar ble også satt i forbindelse med et planlagt terrorangrep på et amerikansk militærsykehus i Tyskland nylig, som tysk politi skal ha forhindret.

The New York Post skrev i oktober at Krekar utøver en aktiv lederrolle i Ansars terrorvirksomhet i Irak.

«U.S. intelligence officials believe Krekar, 48, plays «an active leadership role» in the group’s terror campaign in Iraq by using couriers and secret Internet chat rooms to communicate with followers from his Oslo apartment. «We are following the case closely,» a State Department spokesman told The Post.»

Washington Times skrev nyttårsaften at Ansar al-Islam har kjøpt opp hele restlageret av sprengstoffvester av den typen som selvmordsterrorister bruker. Slike vester er blitt brukt i to angrep i Irak i det siste. Amerikanerne kom over et lager med 220 slike vester da de rykket inn i Irak.

«U.S. sources said at the time that each jacket was lined with several pounds of C-4 plastic high explosive laced with ball bearings.
The Washington Times subsequently has uncovered the origins of the jackets and learned how they got into the hands of Ansar al-Islam, a militant Kurdish group linked to the al Qaeda terror network and based along Iraq’s border with Iran.
An arms dealer has told a former Iraqi army officer that 169 working jackets, together with explosives, were sold to the movement, which U.S. officials suspect of involvement in several postwar terror attacks. The price was said to be the equivalent of $470 apiece.
The jackets were made in the months preceding the war on secret orders issued by Saddam Hussein’s son Uday, according to an Iraqi ex-general who was tasked with making fuses for the jackets. He says that he made 500 of them and that they were taken away in a vehicle with markings that read, «Olympic Committee.»

«When a former Iraqi army officer approached an arms dealer last month asking for suicide bombers’ jackets, he was told that Ansar al-Islam had bought up the entire supply, including three that already had been stripped of their explosives.
The officer was advised to send a colleague north and make contact with Ansar al-Islam, which would allocate a fully operational suicide bomber’s jacket to anyone who would use it effectively.»

«Ansar al-Islam’s spiritual leader, Mullah Krekar, has described death in suicide bombings as «very, very good.»

Den kurdiske lederen Jalal Talabani sier at hans folk har arrestert tre av Ansars mullaer «who were planning suicide bombings.» Under Krekars åndelige veiledning?