Sakset/Fra hofta

Le Monde identifiserer faren: noen prøver å sette religion over loven. Avisen føler seg hensatt til en annen tidsalder.

Le Monde vier sin leder i gårsdagens avis til sagen mod Charlie Hebdo. Allerede overskriften «En retssag fra en anden tidsalder» løfter sløret for Le Mondes holdning i sagen. »Der er urørlige principper, lige så gamle som de kampe, der har tilladt Frankrig at blive et demokrati, der respekterer friheden og menneskerettighederne. I en verdslig stat er ingen religion – så lidt som nogen ideologi – hævet over loven. Der hvor religionen sætter loven, nærmer man sig totalitarismen,« lyder det i Le Monde. Sagsøgernes advokater hævder, skriver Le Monde, at de ikke fører proces mod ytringsfriheden, men at de med tegningerne vil straffe »et racistisk budskab, som sammenligner enhver muslim med en islamistisk terrorist«. Og der kan gældende fransk lov medføre en domfældelse, formoder de. Hertil replicerer avisens lederskribent: »Men processen mod Charlie Hebdo hører en anden tidsalder til. Selv om sagsøgerne ikke påkalder sig dette argument, må man huske, at det, som udløste polemikken, var en afbildning af profeten Muhammed, hvilket er en blasfemi i islams øjne. Vi er altså vidne til et obskurantistisk skænderi.« Le Monde trøster sig dog: »Der kan komme det nyttige ud af sagen, at man erindrer sig, at ytringsfriheden ikke skal være indesluttet af et tankepoliti. Som ideologierne er religionerne fuldstændig respektable, men de kan ikke være unddraget analyse, kritik, spot og hån.«