Nytt

Påtalemakten anbefaler frikjennelse i saken som er anlagt av tre muslimske organisasjoner mot ukemagasinet Charlie Hebdo for å ha trykket Muhammed-tegningene.

følge viceanklager Anne de Fontette ligger de tre omstridte tegninger i sagen – to fra JP og en af den franske tegner Cabu – indenfor det tilladte i loven om ytringsfrihed, fordi de angriber ekstremistiske muslimer og ikke muslimer i almindelighed.

»Ekstremisme stigmatiserer ikke alle muslimer. Tegningerne påstår ikke, at islam skulle være en formørket religion fyldt med fejl og omvendelsessyge. De angriber de terrorister, der påstår at handle i islams navn,« sagde Anne de Fontette.

Hun tilføjede, at den Europæiske Menneskeretsdomstol i Strasbourg accepterer en meget bred fortolkning af ytringsfriheden, især når det handler om religion.

I en usædvanlig hyldest til Charlie Hebdo roste hun bladet for at være en reference for pressefriheden i et demokratisk land, der ikke kan være teokratisk.

Dom faller 15. mars.

Som utenforstående må man spørre: anklageren legger vekt på at bladet kritiserer ekstremister som handler i religionens navn, ikke vanlige troende eller religionen selv. Men man må spørre: ville Hebdo blitt dømt om det var religionen som var stemplet som mørkemannsreligion, slik vitterlig kristendommenen er blitt de siste to hundre år? Er vi tilbake til utgangspunktet hvor religionskritikk blir gradert?

Anklager: Frifindelse i Muhammed-sag