Nytt

philippe.val.jpg

Mye tyder på at rettssaken mot ukemagasinet Charlie Hebdo for å ha publisert Muhammed-karikaturene vil bli en symbolsk milepæl. Mye har skjedd i tiden som har gått og saken synes enda viktigere som prinsipp for mange.

Det er tre organisasjoner som har anlagt sak: Mosquée de Paris og to mer radikale grupperinger. Jyllands-Postens Jørgen Ullerup gir en fyldig dekning. Kulturredaktør Flemming Rose var for øvrig en av vitnene.

Advokat for saksøkerne, Francis Spziner, er også advokat for president Jacques Chirac, hvilket skulle diskvalifisere ut fra sakens politiske sprengkraft, skulle man tro. Men ikke i Frankrike.

Det er valgkamptid i Frankrike, og mainstream-politikere har tydeligvis orientert seg mot forsvar for ytringsfriheten. Det gjorde sosialistpartiets leder, Francois Hollande, da han vitnet.

Det kom som en stor overraskelse at Nicolas Sarkozy har sendt et brev til Hebdo der han forsvarer retten til å trykke karikaturer. Sarkozy har som innenriksminister ansvaret for kontakt med religiøse grupper.

I et følelsesladet indlæg angreb filosoffen Elisabeth Badinter Europas ledere for ikke at forsvare grundlæggende værdier under krisen. Herunder præsident Chirac, der kaldte tegningerne for en provokation.

»Da jeg hørte det, tænkte jeg, at mine rettigheder ikke mere forsvares på højeste sted i Frankrig. Hvis ulykken skulle ske, og Charlie Hebdo bliver dømt, vil vi komme til at leve i et samfund, hvor ingen mere tør sige noget af frygt for at blive beskyldt for islamofobi,« sagde hun.
Vital ytringsfrihed

Med baggrund i sin egen historie som flygtning fra Irans religiøse diktatur talte den danske professor på Århus Universitet, Mehdi Mozafarri, om sit eksistentielle forhold til ytringsfriheden.

»Ytringsfriheden er vital og en absolut værdi for Vesten. I er så heldige at have den mest fantastiske civilisation, men I begynder at tvivle på jeres værdier. Hvis I giver op, hvad vil så følge efter? Jeg har min egen idé,« sagde han og opfordrede muslimer til at gøre oprør mod dem, der dræber i islams navn i stedet for at angribe retten til at ytre sig.

Norske aviser

Dagbladet og Klassekampen omtaler rettssaken. Ikke Aftenposten og VG. I KK skriver Espen Løkeland-Stai en klinisk omtale, mens Arne Dvergsdal i Dagbladet også tilfører noe. Han kan fortelle at den senere tid er det blitt strid om berøring av kvinnelige pasienter.

Det er allerede problemer med at mannlige leger ikke skal berøre intime kvinnelige kroppsdeler. Det er motstand mot bruk av epidural eller keisersnitt, fordi smerten ved fødselen skal være naturlig. «Den er ønsket av Gud».
Nylig ble en fransk gynekolog angrepet av en rasende muslimsk mann fordi det var nødvendig å fjerne konas undertøy ved en medisinsk undersøkelse.

Dvergsdal avslutter med et håp om at fanatikerne ikke vinner frem med sitt religiøse vanvidd. Vel, hans egen avis gikk mot offentliggjøring av tegningene.

Muhammed-krig i retten i Paris

bilder viser redaktør for Charlie Hebdo, Philippe Val, som ankommer rettssaken.