Tyrkiske Murat Kurnaz satt i fem år på Guantanamo. Ikke fordi amerikanerne ikke vil slippe ham, men fordi regjeringen til utenriksminister Joschka Fischer gjorde alt for å holde ham der.

Tilfellet Kurnaz er en stor skandale i Tyskland, og den rulles nå opp i høringer i Forbundsdagen. Undertittelen i Die Zeit sier det meste: Mer hyklerisk kan politikk ikke være. Hvordan den rød-grønne regjeringen i saken Kurnaz forrådte sine egne idealer.

Det handler altså ikke om dagens regjering, men om Gerhard Schöders, som gjorde et stort nummer ut av sin motstand mot USAs Irak-planer og ellers profilerte seg som kritiker av krigen mot terror og representant for det humane Europa.

Virkeligheten var en annen. Kurnaz ble pågrepet av pakistansk politi som agerte som rene «bounty-huntere», trofejegere. Amerikanerne betalte for terrormistenkte, og det var bare å tråle landskapet. Kurnaz ble utlevert til Afghanistan, havnet hos amerikanerne og ble fløyet til Guantanamo. Tyske etterforskere var etter noen måneder på plass og fikk avhøre Kurnaz inngående. De sendte melding tilbake: Kurnaz, som kalles Bremen-talibaneren i tysk presse, var et uskyldig offer for «trålerposen». Også amerikanerne hadde kommet til samme resultat. De ville la ham gå. Det går et stykke tid. Så skjer noe merkelig i regjeringen. Det kommer signaler om at Kurnaz for enhver pris ikke må vende tilbake til Tyskland. Om nødvendig skal han nektes innreise og oppholdstillatelse.

Die Deutschen zeigten keine Rührung, nicht einmal als durchsickerte, welchen Torturen Kurnaz auf Kuba ausgesetzt war. Händeringend suchten sie weiter nach belastenden Beweisen, die es nicht gab, und richteten ihre Energien stur auf ein einziges Ziel: die Rückkehr mit allen Mitteln zu verhindern. Der härteste Vorwurf gegen Innenministerium und Kanzleramt lautet: Sie hätten sogar geplant, notfalls die Aufenthaltserlaubnis aus Kurnaz’ türkischem Pass zu entfernen.

Heuchlerischer kann Politik nicht sein. Denn derweil verkündete der Grüne Joschka Fischer eine »menschenrechtsorientierte Außenpolitik« und versprach den Eltern von Murat Kurnaz, sich mit aller Kraft für ihren Sohn einzusetzen. Der Sozialdemokrat Otto Schily kritisierte – als einer der Ersten in der rot-grünen Ministerriege – öffentlich und harsch die Zustände in Guantánamo. Und auch Frank-Walter Steinmeier, August Hanning und Ernst Uhrlau duldeten in ihren Äußerungen keinen Zweifel, dass sie auf der Seite des Rechtsstaats und der Menschenrechte ständen.

Fischer sto altså frem og bedyret at de gjorde alt for å få frigitt Kurnaz, mens de i virkeligheten gjorde det motsatte. Det er et brudd på elementære prinsipper for demokrati og rettsstat. Fantes det indikasjoner på at Kurnaz var innblandet i terror? Så langt er det ikke fremkommet noe som tyder på det. Uansett er Fischer og Schröders opptreden et eksempel på dobbeltmoral og nettopp den suverente forakt for individets rettigheter som de heftig og flittig kritiserte amerikanerne for.

Det bør gi noen og enhver europeer tankebry, for det lyder altfor velkjent.

Sie rührten keine Hand

Heuchlerischer kann Politik nicht sein: Wie Rot-Grün im Fall Kurnaz die eigenen Ideale verriet. Von Martin Klingst

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂