Kommentar

Danskene liker godt å spise jødekaker i førjulstiden. Disse kakene likner og smaker som flate serinakaker med kanel og mandler, og oppskriften skal etter sigende stamme fra den tiden da mange danske jøder livnærte seg som bakere. Kakene ble etterhvert populære i den ikke-jødiske befolkningen, og de siste 150-200 årene har de vært like vanlige i forbindelse med julefeiring som pepperkaker er her på berget.

Kakenes navn har falt jihadistene tungt for brystet, og i forrige uke kom meldingen om at de rettroende bør avstå fra slik spise. (Vi har tidligere omtalt andre islamistiske diettforskrifter.) Dette har avstedkommet boikottplaner, og produsentene av jødekaker vurderer å endre produktets navn av frykt for reduserte salgstall.

Danmarks overrabbiner Bent Lexner, kommenterer saken slik:

«There is nothing Jewish in it and I wouldn’t mind another name, but I think that it would be better to educate Muslims to respect the culture of the majority in Denmark, if they want the majority to respect their culture».

Til glede for kakemonser bringer vi herved oppskriften på jødekaker. Oppskriften er hentet fra den dansk-jødiske kokeboken «Til bords indenfor murene» av Hanne Goldschmidt og Birgit Siesby.

Jødekaker (ca. 60 stk.)
250 g smør eller margarin
250 g sukker
2 egg
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
100 g smuttede, finhakkede mandler

Til pensling og pynt:
sammenpisket egg
perlesukker
20 g hakkede mandler

Røs smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg. Bland til slutt i mel, bakepulver og mandler. La deigen hvile i kjøleskap minst 1 time. Rull deigen til en jevn pølse med diameter 5 cm og skjær den i tynne skiver. Legg skivene på bakeplater, pensle med egg og dryss over perlesukker og mandler. Stek kakene midt i ovnen ved 200 grader i 6-7 minutter, eller til kakene er lysebrune.

Velbekomme!