For tiden pågår en debatt i Frankrike rundt diverse høyreradikale grupperingers utdeling av varm suppe til hjemløse, uteliggere og andre som ikke har råd til å kjøpe mat. Suppen er basert på kraft fra svin, og utdelerne innrømmer at de helst ser at «ekte franskmenn» forsyner seg av den og kaller sin aktivitet for en symbolsk protest mot multikulturalismen.

Hvorvidt frivillige organisasjoner bør selektere klientene sine på denne måten skal vi la ligge i denne omgang. Det jeg reagerer sterkest på i de artiklene jeg har lest om saken, er medias understrekning av at jøder og muslimer ikke spiser svin og derfor ikke kan spise av suppen.

I fjor ble suppekjøkkenet i Strasbourg stengt av myndighetene, som fryktet opptøyer og vold. Medias inkludering av jøder i gruppen som ikke spiser svin medfører at leserne kan få inntrykk av at franske jøder forbereder voldelige protestaksjoner mot suppekjøkkenene, hvilket er lite sannsynlig.

En annen grunn til at det er galt å blande inn jøder i denne saken er de jødiske spisereglene. Ja, i normale omstendigheter skal ikke praktiserende jøder spise mat som inneholder svinekjøtt. Men en hjemløs person befinner seg ikke i normale omstendigheter, og hvis svinekjøtt er den eneste måten vedkommende har til å overleve, tillater det jødiske regelverket slik mat. Hensynet til liv og helse kommer alltid foran alle andre regler. Og en praktiserende jøde kan heller ikke spise kjøtt som ikke er slaktet på kosher vis – det spiller derfor ingen rolle om suppen lages på storfekjøtt eller kylling, så lenge dyrene er slaktet på ikke-kosher måte.

For det tredje er det absurd å antyde at det finnes et stort antall hjemløse jødiske franskmenn som er nødt til å få offentlig nødhjelp av denne typen. Hver eneste jødiske menighet har plikt til å sørge for at jødene i området har mat, klær og tak over hodet. Det finnes jødiske veldedighetsinstitusjoner som tar seg av dette i hver eneste større franske by. Det skal ikke være nødvendig for jøder å oppsøke ikke-jødiske grupper for å få dekket sine grunnleggende behov.

A propos suppe – her følger min oppskrift på en mettende, enkel og smakfull linsesuppe av vegetarisk type:

1.5 l buljong
2 løk
2 fedd hvitløk
olje
3 dl små, røde linser (av typen dhal, som ikke skal bløtlegges)
1 ss tomatpuré
2 ts sukker
1 ts spisskarve
sitronsaft
salt, pepper
persille eller koriander

Skjær løken i skiver og hakk hvitløken, stek dette mykt i olje. Tilsett buljong, linser, tomatpuré, sukker og spisskarve. La dette koke opp. Skum av hvis nødvendig. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. La suppen småkoke på svak varme i 45 minutter. Tilsett mer buljong hvis den blir for tykk. Dryss hakkede grønne urter over før servering.

Suppen kan naturligvis tilsettes kjøtt eller pølser i biter hvis ønskelig. Hvis en da bruker kjøtt som hverken er kosher eller halal, får en ha middagen sin i fred for både jøder og muslimer.:-)

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂