Sakset/Fra hofta

Latviske potetpaier.jpg

Latvisk mat er mild i smaken og passer godt i dagene etter at en har overstimulert ganen med chiliretter og andre sterke saker. I denne oppskriften kan en bruke israelske poteter. En sjelden gang er israelske gulrøtter også å få i norske butikker, så hvis en er heldig, kan en slå to antiboikottfluer i én smekk med denne oppskriften.

Paideig:
4-500 g grovt mel, enten av rug eller hvete
200 g vann, varmet opp til 25 grader
50 g margarin
10 g sukker
salt
1 egg

Bland mel og margarin godt, tilsett deretter vann, sukker og salt. Kjevle ut en 2-3 mm tykk deig, og stikk ut sirkler på 10-15 cm i diameter. Brett kantene på sirklene litt opp, og plasser de små paiskallene på stekeplate.

Potetfyll:
250 g skrelte poteter
25 g melk, varmet opp til kokepunktet
15 g margarin
salt

Kok de skrelte potene i lettsaltet vann og mos dem. Tilsett resten i mosen.

Gulrotfyll:
350-400 g gulrøtter
50 g sukker
salt
25 g rømme
2 egg
15 g mel

Kok de (NB!) uskrelte gulrøttene i lettsaltet vann, skrell dem og mos dem. Tilsett resten i mosen.

Legg først potetfyllet og deretter gulrotfyllet i de små paiskallene. Pensle med egg. Stek dem deretter på 175-200 graders varme i 10-15 minutter.

(Oppskriften og bildet er hentet fra Latvian Institute)