Nå har de israelske søtpotetene kommet til norske butikker! Da passer det å lage kugel, en av klassikerne fra det øst-jødiske kjøkken. Jødene fra øst- og sentral-Europa var stort sett svært fattige, og baserte sitt kosthold primært på poteter og andre rotgrønnsaker. Kugel ble gjerne servert som festmat for å drøye hovedretten av kjøtt – som regel kylling, gås eller sprengt oksebryst. Hver jødiske familie med øst-europeiske røtter har sin egen kugeloppskrift. Her er min.

2 store søtpoteter
1/2 kg poteter
4 egg
salt
pepper
sukker
1/2 løk
matolje
mel

Skrell potetene. Kjør poteter, egg, løk og krydder til en jevn masse i food processor. Ttilsett nok olje til at massen blir glatt, og deretter nok mel til at deigen forblir fuktig, men ikke våt. Hell deigen i en smurt, ildfast form. Stek kugelen i ca. 30 minutter ved 200 grader, eller til den er gjennomstekt. Servér som tilbehør til en større, kraftig middag. Kugel smaker også godt kald dagen etter. Hvis en ønsker en mer orientalsk og smaksrik vri, kan en tilsette hakkede urter og krydder etter behag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂