I serien «Anti-boikottmat» presenterer vi i dag to nye retter som kan lages med israelske råvarer, nærmere bestemt israelske nypoteter (merket «Middelhavspoteter»), søtpoteter og paprika.

Potetlapper
250 g poteter
250 g søtpoteter
3 ss hvetemel
1 ts bakepulver
2 egg
2 vårløk
smaksnøytral matolje
salt, pepper

Skrell potetene, kok dem møre og mos dem. Tilsett hakket vårløk og resten av ingrediensene. Se an mengden olje – bruk ikke mer enn at du kan lage en relativt fast røre.

Bruk 2 ss røre til hver lapp. Stek dem brune på hver side.
Slike lapper kalles «latkes» på jiddish, og er på grunn av sine rimelige ingredienser spesielt forbundet med fattige øst-jøders mattradisjoner. De kan også serveres med syltetøy og rømme som kaffemat, da bør en ikke tilsette pepper eller løk i røren.
Jeg synes de smaker deilig som en selvstendig middagsrett, særlig med nedenstående paprikarøre.

Paprikarøre
3 paprika
2 sjalottløk
timian
salt, pepper
1 dl hvitvin
matolje

Grill hel paprika i 30 minutter, snu dem av og til. La dem avkjøles litt, flå dem og del kjøttet i små biter. Stek løken blank og myk på svak varme, tilsett paprika og krydder. La det hele surre 10 minutter, tilsett så vinen og la røren surre ytterligere 10 minutter.

Paprikarøre smaker også deilig sammen med denne selleripaien.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂