I motsetning til avocado og sitrusfrukt, kan israelske nypoteter fås i norske forretninger stort sett hele året. Potetsalat er også godt hele året, men ekstra velegnet til grillmat – hvis noen har tenkt å feire St.Hans på den måten i kveld.

Mammas potetsalat
Denne oppskriften er min mors, og denne salaten er noe av det beste jeg vet.

2 kg poteter
1 beger rømme
1/2 liter kefir
løk av ønsket type og mengde
sitronsaft
sukker
salt, pepper

Kok potetene, skrell dem og del dem i biter. Hakk løken og bland den med potetene. Bland sammen dressing av de andre ingrediensene, en må smake seg frem til passende mengde sitron, sukker, salt og pepper. Hell dressingen over potetene og løken og bland godt. Salaten bør stå og trekke i minst 2 timer før servering.

Ovnsstekte urtepoteter
1 kg poteter
1 fedd hvitløk
matolje
sitron
salt, pepper
tørkede urter (jeg pleier å bruke timian, rosmarin, salvie, oregano og basilikum, ca 1/2 ts av hver type)

Skrell potetene og skjær dem i 2-3 mm tynne skiver. Hakk hvitløken og dryss over. Hell over olje, sitronsaft, salt, pepper og urter og bland godt. Retten stekes i ildfast form på 200 grader i ca. 45 minutter, eller til potetene er møre og gylne. Tips: for å unngå å bruke for mye olje under ovnsbakingen, kan en kle den ildfaste formen med bakepapir før en har potetblandingen oppi.

Velbekomme og god helg!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂