Stavanger kommune skal spare penger – også på sykehjemsmaten. Det betyr at komlemiddagen droppes på flere sykehjem. – Trist, mener ernæringsfysiolog.
Kommunens storkjøkken, som produserer middager til åtte av 18 sykehjem, skal spare én million kroner på råvarer. Dette fører til bruk av billigere ingredienser, skriver Stavanger Aftenblad.
Sparetiltakene rammer den regionale tradisjonsretten komle, som er en slags potetball, eller raspeball, noen ganger servert som luksusvarianten «komle med dott i», med flesk eller annet salt kjøtt midt inni.
– Noen vil nok savne komlemiddagen. Den har vi ikke råd til å lage lenger, sier Magne Christensen, seksjonssjef for kjøkken i BMU Eiendom i Stavanger kommune.
Hvordan skal man tolke at en rett som lages av poteter, kanskje en bit flesk og en billig saus er for dyrt for våre eldre slitere? Man blir målløs.
Venstres leder Guri Melby vil at Norge skal doble støtten til Ukraina fra 85 til 170 milliarder kroner hvert år. Dette utgjør nesten 31.000 kroner per person i Norge, altså over 120.000 kroner for en familie med to barn. For slike summer kunne man servert komle til hele verden.
– Vi må kutte én million kroner i bruk av råvarer. Det fører til store endringer i kvaliteten, og billigere råvarer, sier Christensen.
Hva er egnentlig «billige råvarer» annet enn potet, mel, litt smør og flesk?
– Mesteparten av storfekjøtt og lam må kuttes. Vi går også fra fersk fisk til frossenfisk. Det blir mindre steik og andre dyre råvarer. I stedet blir det mer kylling, kalkun og svin. Disse kuttene vil beboerne merke. Maten vil bli litt annerledes.
Noen forventer sterke reaksjoner.
– Jeg tror de eldre vil reagere kraftig på at de ikke får komle. Dette er noe de ser fram til, og mange elsker tradisjonelle middager, sier kokk Marie Tveit ved Stavanger kommunes storkjøkken på Stokka.
Også råvarer som fløte og melk må storkjøkkenet kutte i.
– Det er veldig dumt. Hjemme putter vi jo oppi alle godsakene når vi lager mat. Og så skal ikke de eldre få det. Det blir ikke helt det samme. Og jeg tror de vil merke det godt.
Elisabeth Lind Melbye, professor i helsevitenskap og klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Stavanger, synes det er trist.
– Måltidene er det som i stor grad lager struktur i dagen til mennesker som bor på sykehjem. Ofte er dagens høydepunkt en god middag, sier hun.
Det er ingen ernæringsmessige fordeler med slike endringer av menyen. Men Melbye mener mangelen på god og velkjent mat kan ødelegge livsgleden i hverdagen for sykehjemsbeboere som synger på sine siste vers.
– Verden snevres inn, og mange er i sin egen boble. Da er det så viktig at de får lyspunkter. Det skal vi ikke ta lett på, for det har med livskvalitet og verdighet å gjøre. For meg er det komplett uforståelig at vi har kommet dit at vi må kutte i mattilbud til de eldre. Det er en feil prioritering.
Det er greit å akseptere at Foie Gras og russisk kaviar ikke kan stå på menyen på norske sykehjem. Men at komle, som er laget av mel og poteter, anses som for kostbart, viser bare hvor feil vår såkalte velferdsstat disponerer våre skattemidler.
En reduksjon av bistandsbudsjettet med kun én prosent ville dekket underskuddet i storkjøkkenet og sikret komle for alle sykehjem i Stavanger i rundt 600 år fremover.
Hvis man droppet støtten til Ukraina på 170 milliarder årlig som Venstre-leder Melbye ønsker, vil man på ett eneste år sikre finansieringen av bl.a. komle og alt annet underskudd i sykehjemsmaten i de neste 170.000 år.


