Arbeiderbevegelsen mediegruppe Amedia vil ta over skoleaviser, men den 65 år gamle redaktøren avviser alle baktanker om idealisme.
Nå er det vel sikkert noen foreldre og unge skoleelever som ikke ønsker sosialistisk ideologi inn i noe som skoleaviser, men dét er vel hatefullt å si.
Det er pilotversjonen av Amedia-prosjektet Ungt medborgerskap som er på trappene. Blant tiltakene i prosjektet som skal hjelpe unge med å skille mellom ekte og falske nyheter og bli tryggere på egne meninger, finner vi en egen avis, skriver Journalisten.
Redaktøren heter Eirik Vignes, og skal ha jobbet 20 år for Fædrelandsvennen. Hva han har gjort før og etter er litt mer uklart, det nevnes ord som kommunikasjonsrådgiver.
– Det føles bare som en fantastisk tilbakekomst til journalistikken. Jeg jobbet 20 år i Fædrelandsvennen, først og fremst som utøvende journalist. Det er veldig godt å komme tilbake til utgangspunktet.
Vigsnes har hatt Amedia som arbeidsgiver siden februar. I august skal skoleavisa være tilgjengelig på nett og Vigsnes skal i gang med å redigere og publisere elevartikler. Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør, Kavlifondet og Sørfondet bistår med finansieringen.
– Tenker du deg fysisk ut til skolene?
– Ja, sammen med kolleger er planen også å tilby skolebesøk for å snakke om demokrati og medienes betydning for å bevare demokratiet. Demokrati og medborgerskap er nedfelt i læreplanen.
På klassisk demokratisk vis gjør den 65 år gamle redaktøren det klart at ingen av elevjournalistene skal få noe i lønn, det er forbeholdt redaktøren og hans voksne assistenter.
Vigsnes forteller at Siril Bratten er ansatt som journalist i prosjektet. I tillegg ansettes en pedagog, og to studenter fra NLA Høgskolen skal ha prosjektet som arbeidsplass under praksisperiode.
Målet er å «tilpasse nyhetsstrømmen etter interesser og geografiske tilhørighet».
Hva med å bare levere nyheter til elevene uten å tilpasse det til politisk motiv?
Kjøp Hans Rustads bok om Trump! Eboken kan du kjøpe her.