Oslo kommune står overfor betydelige merkostnader de neste fem årene etter at det kommunalt eide busselskapet Unibuss holdt på å gå konkurs i fjor.
Rekonstruksjonen av selskapet, som opplevde store problemer med sin bussdrift, særlig knyttet til de elektriske bussene, vil trolig koste kommunen rundt 900 millioner kroner.
Unibuss, som er heleid av Sporveien og dermed indirekte av Oslo kommune, var nær konkurs i mai i fjor. Dette kunne rammet syv av ti busser i hovedstaden.
Selskapet pådro seg store bøter for brudd på kontraktsbetingelser, som følge av omfattende problemer med busstrafikken gjennom vinteren.
Utfordringer med elektriske busser var en sentral faktor bak Unibuss sine problemer. Flere nyhetskilder, inkludert NRK og Aftenposten, har tidligere rapportert om betydelige driftsutfordringer med de nye elektriske bussene i Oslo, spesielt under vinterforhold.
Disse problemene omfattet blant annet utilstrekkelig batterikapasitet i kulde, ladeproblemer, og manglende evne til å overholde rutetider, noe som førte til kanselleringer og forsinkelser. Dette resulterte i de store bøtene for brudd på kontrakter.
Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) uttaler til VårtOslo at de samlede merkostnadene frem til 2030 utgjør om lag 900 millioner kroner (i 2024-kroner). Den totale rekonstruksjonen av Unibuss har kostet om lag 1,3 milliarder kroner.
Sporveien har skutt inn 425 millioner kroner, mens Oslo kommune trolig må dekke resten av regningen fra eget budsjett over de neste fem årene. Et forslag om å gi 143 millioner kroner til Unibuss er ventet behandlet av Oslo bystyre 18. juni.
NTB hopper glatt over det faktum at det er de elektriske bussene som er skyld i alle problemene.