Et iskaldt og kuriøst ran fant sted i Monaco denne uken. En av ranerne, utkledd som gammel mann med spaserstokk, sixpence og heldekkende silikonmaske, viste frem en pistol og fikk fylt opp et medbrakt handlenett med ur for 4 millioner euro.

Den falske bestefaren og medhjelperen ankom klokkebutikken Monaco Watch Company på hver sin skuter like før 10.30 om morgenen.

Masken den ene var iført, kunne minne litt om Facebook-fenomenet Dangfart Tønnesens standardutrustning.

Butikkens overvåkningsvideo fanger opp en ulastelig antrukket mann i bestefar-beige fra topp til tå, med matchende hansker, som rundrygget og rolig kommer inn i butikken før han på en nokså klønete måte trekker opp et håndvåpen fra en veske.

Raner i Monaco viser pistolen

Den falske bestefaren retter seg opp i ryggen etter ankomst butikkdisken og viser frem en pistol. (Fra overvåkningsvideo.)

Butikkdamen tar hintet og begynner å fylle ranerens handlenett med klokker fra utstillingsvinduene.

Hele opptrinnet varer i 7 minutter og 31 sekunder. Underveis sprayer raneren rundt seg med et stoff som kan ha hatt som formål å ødelegge DNA-spor.

– Dette er helt klart ikke amatører. Det krever masse forberedelser for å gjennomføre et ran i fullt dagslys i Monaco, med tanke på politiets tilstedeværelse og det generelle sikkerhetsnivået, sier en politikilde til Le Figaro i Nice, som var tidlig ute med å publisere overvåkningsvideoen.

Det ble ikke brukt vold av noe slag. Vi ser ransmannen gi butikkdamen en hel del muntlige instruksjoner. Utenfor stopper forbipasserende foran butikkvinduet, tilsynelatende uten å reagere, mens raneren fortsetter å hente ut klokker. På et tidspunkt ser vi ham signalisere med begge hender til en mann utenfor.

Sporet etter ranerne stoppet i nærheten av Beausoleil, noen kilometer fra Monaco sentrum. Begge er fortsatt etterlyst.

Verdien på klokkene raneren fikk med seg, ble først anslått til tre millioner euro. Tallet ble lørdag justert opp til fire millioner, i overkant av 45 millioner kroner med dagens kurs.

En bedre video kan ses i Le Figaros nyhetsartikkel.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.