Birk Wangberg og Johan Reiso Smedsrud ble invitert til Oslos ordfører Fabian Stang (H) etter at de sto frem og fortalte om hvordan det er å være ransoffer. De to guttene tar mange forholdsregler når de nå ferdes i det offentlige rom. Det å gå med en avdanket mobiltelefon er en del av hverdagen. I-phone og andre dyre smarttelefoner er ransobjekt nummer en.

I sommer ble Birk var sammen med flere kamerater da han ble ranet 100 meter utenfor hjemmet sitt i Kolåsbakken ved Tonsenhagen. De ventet på bussen ved midnatt da en ungdomsgjeng oppsøkte dem. Det endte med at en gutt slo Birk og rappet til seg telefonen hans.

—-

Etter en treningsøkt på Elixia på Linderud tok de bussen hjem til Tonsenhagen torg. På vei over en mørk grusbane ble de overfalt av to gutter. Den ene brukte et stikkvåpen til å true til seg verdisakene deres. Ingen kom fysisk til skade, men Johan fikk klar beskjed: «Om du anmelder oss, så skyter vi deg». Like etter anmeldte han ranet til politiet.

—-

Jeg bruker en utdatert mobiltelefon fordi ranerne er på jakt etter iPhone. Når jeg går ute, ser jeg meg over skulderen og jakka er alltid dratt ned for å skjule klokka på armen. Verdisaker ligger i innerlomma, forteller Birk, som går på Nydalen videregående skole.

Johan sørger alltid for å orientere seg når han går ombord i bussen.

–  Ranerne sitter ofte lengst bak, og da sørger jeg for å holde meg nær sjåføren. Man tenker på det hele tiden, men samtidig forsøker man å ikke bli paranoid, sier han.

Ordfører Fabian Stang blir trist når han hører historiene deres. Han påpeker at Oslo er en trygg by, og at det er er synd at ikke-vestlige ranere stigmatiserer en gruppe mennesker. Stang påpeker at sønnene hans ble ranet av kritthvite ranere.

Det Stang og journalisten ikke spør om er hvordan forholdet mellom ikke-vestlige og  nordmenn/vestlige er i Oslo. Er det utelukkende ranene som gjør at unge tar sine forholdregler? Eller er det en mer voldsom væremåte som er vanlig blant ikke-vestlige ungdommer som skaper en utrygghet i gatene, og det hele topper seg med ran?

–  Når jeg hører historiene deres blir jeg oppriktig lei meg. Sånn skal vi ikke ha det i byen vår. Oslo er i all hovedsak en trygg by, men jeg forstår at det høres meningsløst ut for dere, sier Stang.

—–

En klar overvekt av ranerne har ikke-vestlig bakgrunn. Ordføreren synes det er trist at en hel gruppe blir stigmatisert fordi noen få mennesker begår ran.

–  Det er ranerne, og bare ranerne, som har skylda for dette. Da mine sønner ble ranet var gjerningsmennene kritthvite, sier Stang.

Stang har helt rett når han ber folk slutte å kjøpe tyvegods. Heleri er ikke bra. Birk Wangberg og Johan Reiso Smedsrud forteller om kjøp- og salg-sider på Facebook som de tror ranerne benytter seg av for å selge verdisakene.

Birk kunne også fortelle at det florerer av kjøp- og selg-sider på Facebook, og at han tror dette er et marked der ranerne omsetter stjåle gjenstander. Fabian Stang oppfordrer alle til å ikke kjøpe verdigjenstander uten at kvittering medfølger.

–  Jeg bruker å si at heleren er verre enn stjeleren. De som kjøper en iPhone 5 til under halv pris bør forstå at det er ugler i mosen. Dersom ingen kjøper tyvgods, har ikke ranerne noe marked, sier ordføreren.

http://www.groruddalen.no/-vondt-aa-hoere-historiene-deres.5350476-77747.html