– Vi har vært politisk korrekte altfor lenge, sier Fabian Stang (H) når han uttaler seg om innvandring og kriminalitet. Stang vil så fryktelig gjerne, men får det ikke til.

Den tidligere statssekretæren og ordføreren i Oslo har latt seg intervjue av VG. Det er en forvirrende (og forvirret?) Stang som kommer til orde. La oss ta det punkt for punkt.

Fabian Stang mener «det er på tide å tørre å diskutere utfordringer knyttet til innvandring». Har det gått høyremannen hus forbi at noen av oss har diskutert, og dokumentert, dette i mange år? Takken har vært å bli utskjelt og brunbeiset av mange av Stangs partifeller.

Til dekket bord

Takket være oss, Fabian, kommer du til dekket bord. Men du entrer rommet med sedvanlig selvbevissthet og suffisanse: Hør her, folkens, er det ikke på tide vi snakker litt om innvandring?

Det finnes fornuftige stemmer i Høyre, som Ola Svenneby og Simen Sandelien. De ser problemene klart og tydelig, og evner å tenke sammenhengende tanker om innvandring og integrering. Og de klarer å fremføre konsistente resonnementer om både problemer og mulige løsninger.

Det gjør dessverre ikke Fabian Stang. Den magre trøsten er at dét har han til felles med partiledelsen, med Erna i spissen.

Opp som en løve …

VG-artikkelen starter lovende, og Stangs intensjoner er tilsynelatende gode, men avslutningen er akk, så skuffende. Opp som en løve, ned som en skinnfell.

– Vi har vært politisk korrekte altfor lenge, og sagt at dette skal gå fint, sier Fabian Stang.

Utgangspunktet er Unge Høyre-leder Ola Svennebys utspill, og den tidligere ordføreren sier et par-tre fornuftige ting i intervjuet. Som han også har gjort på Facebook:

Når vi nå, nesten daglig, opplever at innvandrere er sterkt representert i uro og kriminalitet, må vi tåle Svennebys spørsmål om vi må fokusere på integrering, før vi prøver å redde flere av de hundrevis millioner mennesker som lider i verden?

«Tanken er ikke ny, og FrP skal ha honnør for å ha satt saken på dagsorden lenge», la han til.

Send dem til Nord-Norge!

Men så kommer det (i VG):

Stang foreslår at man kan bli mer bestemt på hvor man velger å bosette flyktninger. Han legger til at Norge har et stort behov for flere mennesker i nord.

Dette er utillatelig naivt av en som faktisk har vært statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i to år. Vi bor i et fritt land, Stang. Folk flytter hvis de vil flytte.

Og innvandrerne vi prøvde å bosette i nord, ville nettopp dét: flytte. De har flyttet i strie strømmer fra både nord, vest og sør til det sentrale østlandsområdet, men flyttestrømmen har vært spesielt sterk fra Nord-Norge. Noe jeg dokumenterte i artikkelen Regjeringens fiasko: Innvandrerne vil ikke bo i Distrikts-Norge, flytter til det sentrale Østlandet.

Dersom VGs journalist Nour Azba hadde gjort hjemmeleksene sine, hadde hun visst dette, og ikke latt Stang slippe unna med slike lettvintheter.

Et annet spørsmål er jo hvorvidt Nord-Norge ønsker en slik gjennomtrekk av tungt integrerbare innvandrere. Har du sjekket hva folk fra vår nordligste landsdel mener om dette, Stang, eller gjør du opp regning uten vert?

Har ikke sansen for «slik retorikk»

Sylvi Listhaug, som offentlig har støttet Svenneby, sier at den foreslåtte stoppen ikke bør gjelde for arbeidsinnvandrere eller flyktninger fra Ukraina, idet hun viser til at de kommer fra Norges nærområde.

Stang «har ikke sansen for slik retorikk»:

– Nei, det går ikke, et argument om at de er nærmere oss har jeg ikke noe sans for. Den enden vil jeg i så fall ikke sitte i, sier han, etterfulgt av en latter.

«Etterfulgt av en latter»… Latteren er avslørende, på sitt diskrete, men definitivt nedlatende vis. Slik får Stang formidlet noe uten å bruke ord: Listhaug, og alle som mener som henne, er ekstreme; dette er høyreekstrem retorikk. Rasistisk.

Hva tror Stang er årsaken til at «innvandrere er sterkt representert i uro og kriminalitet», som han selv påpeker at de er? Tror han virkelig at det ikke er forskjell på innvandrere fra Afrika og Europa? At kultur ikke betyr noe?

Henger ikke på greip

Og har vi ikke en større moralsk forpliktelse til å ta imot flyktninger fra vår egen verdensdel enn fra Afrika og Asia?

Beklager, Fabian, dette henger ikke på greip.

Til slutt i intervjuet kommer denne uttalelsen:

– Vi har en del internasjonale forpliktelser i forhold til asylsøkere som vi selvfølgelig må opprettholde og som går foran alt, sier Stang.

Virkelig? Dersom nasjonen holder på å rives i fillebiter av vold og kriminalitet – Frankrike og Sverige er på full fart dit –, så kan vi i en gitt situasjon ikke røre innvandringspolitikken, fordi «internasjonale forpliktelser» går foran alt?

Det er sludder og pølsevev, Fabian. Og det burde du vite.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.