– I dag sender jeg et tydelig budskap til Irland og Norge: Israel vil ikke la dette passere i stillhet. Jeg har nettopp beordret hjemkalling av de israelske ambassadørene fra Dublin og Oslo til Israel for ytterligere konsultasjoner i Jerusalem, sier Israels utenriksminister Israel Katz i en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

– Irland og Norge har til hensikt å sende et budskap i dag til palestinerne og hele verden: Terrorisme lønner seg, sier Katz, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den norske regjering støtter en tostatsløsning, men Hamas og Islamsk Jihad krever en stat fra Jordan-elven til havet, dvs utslettelse av den jødiske staten.

Den norske anerkjennelsen kan oppfattes som en støtte til denne fortolkningen.

Styreleder i Det Mosaiske Trossamfund, Ronen Bahar, mener Israel overreagerer.

– Min bønn er at Israel ikke reagerer med mer aggresjon hvis de føler seg mer isolert etter denne anerkjennelsen. At Israel har trukket diplomater tilbake, synes jeg er en overdreven reaksjon, sier styreleder Ronen Bahar i Det Mosaiske Trossamfund til Vårt Land

I kontrast til reaksjonene fra Israel, er Bahar positiv til onsdagens anerkjennelse. Han understreker at Det Mosaiske Trossamfund alltid har støttet en tostatsløsning.

– Vi står for et ønske om at Palestina skal få mulighet til å bygge sin egen stat. Vi synes derfor anerkjennelsen og statsministerens uttalelse var fin, sier han.

Flere har uttrykt skepsis til tidspunktet for anerkjennelsen, en skepsis også Bahar deler.

– Personlig synes jeg timingen er problematisk. Landene er i krig nå, og det hadde vært mer optimalt å anerkjenne landet når en fredsløsning var på plass.

Det er tvilsomt om alle norske jøder stiller seg bak Bahar i kritikken av Israel og støtten til en tostatsløsning. I Israel mener flertallet av befolkningen at toget har gått for tostatsløsning. Hvis det var valg i dag ville Hamas vunnet. Å ha Hamas på Vestbredden er utenkelig for israelerne.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.