Fra en tidligere markering av Krystallnatten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

I stedet for å delta i markeringen av Krystallnatten foran Stortinget torsdag, skal Det Mosaiske Trossamfund ha en egen markering ved synagogen i Oslo.

Jødene i Norge opplever nå at det som skal være “deres” markering av den såkalte Krystallnatten, i stor grad er kuppet av  propalestinske krefter.

Så i stedet for å være et minne over ofrene for Holocaust, er det først og fremst blitt en aktivitet rettet mot Israel.

Nå sier Det Mosaiske Trossamfund stopp, og trekker seg fra hele arrangementet.

– Vi er i en svært spesiell situasjon akkurat nå, og vi føler oss litt alene, sier styreleder Ronen Bahar til Vårt Land.

NTB melder om saken.

I en årrekke har markeringen i Oslo vært arrangert av Det Mosaiske Trossamfund og Antirasistisk Senter.

Men i år er også venstreorienterte aktører som Rødt, LO i Oslo og Norsk Folkehjelp med som tilsluttede organisasjoner, og mange vil mene at agendaen dermed er temmelig åpenbar.

Bahar sier derfor at han er bekymret for at markeringen i økende grad skal handle om annet enn drapene på jøder i Nazi-Tyskland.

Han ønsker at markeringen skal bestå som det den opprinnelig var tenkt å være:

– De siste årene har det handlet mye om konflikten i Palestina, og å stå opp mot hat og polarisering generelt. Vi vil ta markeringen tilbake til å omhandle jødehat, og hvordan det er å føle seg alene i fellesskap, sier han.

Leder for Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, syns det er synd at DMT ikke deltar på markeringen.

Han avviser at krigen mellom Israel og Hamas vil prege markeringen og mener det er viktig å markere Krystallnatten uavhengig av den situasjonen som pågår, og vise tydelig at man er mot antisemittisme.

– Vi har blitt kontaktet av flere som har vært med i demonstrasjoner for Palestina som ønsker å være med på denne markeringen for å vise at de ikke er imot jøder, men staten Israel, sier han til VL.

Men til tross for disse forsikringene fra Antirasistisk Senter går arrangementet i år av stabelen uten deltakelse fra Det Mosaiske Trossamfund.

Ny bok fra Document: Bestill i dag!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.