Synagogen i Bergstien i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

Jødiske familier i Norge føler seg ikke trygge i egne hjem, og har opplevd flere truende hendelser de siste dagene, ifølge Det Mosaiske Trossamfund (DMT).

Jødehatet har blusset voldsomt opp verden over de siste par uker, også i Norge.

Det som begynte med et brutalt, islamistisk angrep og en bestialsk massakre på jøder i Israel, har ført at til hatet mot nettopp jødene har nådd nye høyder.

Det Mosaiske Trossamfund (DMT) melder at dette nå er merkbart og skremmende for norske jøder, ifølge NTB.

I en pressemelding skriver trossamfunnet blant annet om at jøder i Norge har fått skåret opp barnevognhjul og blitt vekket på natten av noen som prøvde å åpne inngangsdøren.

En gutt på ungdomsskolen ble truet med at huset hans skulle bli bombet, og en jødisk deltaker som ville vise solidaritet med sivile ofre på begge sider av krigen, ble truet og dyttet.

– Den grunnleggende tryggheten vi alle skal føle i våre egne hjem trues som resultat av slike angrep, skriver DMT.

Ifølge trossamfunnet føler jøder i Norge nå effekten av ordskiftet rundt Israel og Palestina på en måte de ikke kan huske i denne generasjonen.

Det Mosaiske Trossamfund kaller situasjonen «et varsku ikke bare for vår minoritet, men demokratiet i Norge» og en direkte trussel mot Norges lille og sårbare jødiske minoritet.

Ved den jødiske synagogen i Oslo er det nå merkbart større tilstedeværelse av politi. Tidligere var det gjerne én politibil på plass, nå er det minst to.

Det er velkjent at denne typen trusler mot jøder i all hovedsak kommer fra muslimske miljøer. Nettopp Det Mosaiske Trossamfund (DMT) har vært kritisert for sine forsøk på å skape en slags vennskapelig relasjon med muslimske miljøer her i landet.

Tidligere DMT-forstander Ervin Kohn har til og med vært nestleder i det muslimsk-dominerte Antirasistisk senter. I dag vil mange konstatere hvor lite denne tilnærmingen var verdt i praksis. Ordet naivt vil være nærliggende for en del.

Listhaug: Skremmende

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug reagerer på pressemeldingen.

– Det er skremmende at jøder ikke føler seg trygge i Norge. Det er totalt uakseptabelt at jøder blir forsøkt angrepet i eget hjem. Jeg forventer at den norske regjeringen umiddelbart iverksetter alle tiltak for å sikre både synagoger og den jødiske befolkningen i Norge, sier Listhaug til NTB.

(Saken er oppdatert kl. 18. 22, med Listhaugs uttalelse).

Les også:

Antirasistisk Senter: – Rasismen vil lede til sivilisatorisk sammenbrudd

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.