Den spanske visestatsministeren og arbeidsministeren Yolanda Díaz avsluttet en tale med at Palestina vil bli fri «fra elven til havet». Israels utenriksminister Israel Katz reagerte med å nekte det spanske konsulatet i Jerusalem å yte tjenester til palestinerne, og med å spørre om spanske sosialister savnet Andalusia da muslimer styrte Spania.

Katz sier at hvis «denne uvitende, hatefulle personen virkelig ønsker å forstå hva radikal islam ønsker, bør hun lære om de 700 årene med islamsk styre i Al-Andalus – dagens Spania».

Israel har så lang erfaring med radikal islam at de forstår hva den går ut på. At en blond, vakker spansk minister bruker de radikales slagord, sier noe om at man ikke vil vite hva jihad står for, til tross for Spanias 700 år under islam.

Israel forteller Europa at ord har konsekvenser.

Når NTB refererer blokkeringen av det spanske konsulatet, gjør de det uten å nevne uttalelsen til Jolanda Díaz:

Israel vil stanse arbeidet ved Spanias konsulat i Øst-Jerusalem.

Israel vil kutte forbindelsen mellom Spanias konsulat i Øst-Jerusalem og palestinske myndigheter, sier utenriksminister Israel Katz.

Spania har et konsulat i Øst-Jerusalem, mens Palestina har ambassade i Madrid. Katz sier det er besluttet å «kutte forbindelsen» mellom konsulatet og de palestinske myndighetene på den okkuperte Vestbredden.

Det spanske konsulatet vil også nektes å tilby tjenester til palestinere fra Vestbredden, skriver Katz på X.

Det skjer etter at Spania tidligere denne uka kunngjorde at de 28. mai formelt vil anerkjenne Palestina som en suveren stat. Norge og Irland har kunngjort det samme.

Alle de tre landene kunngjorde anerkjennelsene onsdag morgen, og kort tid etter beordret Israel hjemkalling av sine ambassadører i Norge og Irland, før samme beskjed kom for ambassadøren i Spania.

Spanias statsminister Pedro Sánchez sa onsdag at han mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu setter tostatsløsningen i fare med sin «smerte og ødeleggelse»-politikk på Gaza-stripen.

Norge har et representasjonskontor på Vestbredden, i den palestinske nabobyen til Jerusalem, Al Ram. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.