NTB

Spanias statsminister Pedro Sánchez reiser verden rundt for å få land til å anerkjenne Palestina, og nå kommer han til Norge. – En gyllen mulighet, mener SV.

– Verdenssamfunnet kan ikke hjelpe den palestinske staten hvis vi ikke anerkjenner at den eksisterer, sa den spanske statsministeren senest onsdag denne uken.

Han er ute på turné for å samle støtte til å anerkjenne Palestina som stat. Fredag står Oslo for tur.

Sanchez skal møte statsminister Jonas Gahr Støre i regjeringens representasjonsanlegg.

– Dette er en gyllen mulighet for regjeringen til å gjøre det som regjeringen liksom har lovet oss. Nemlig at også Norge skal anerkjenne Palestina. Det er på høy tid, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa til NTB.

Regjeringen har sagt at de vil anerkjenne Palestina, men først når det «kan ha en positiv innvirkning på en fredsprosess».

– Tiden løper ut

Sanchez har på sin side varslet at Spania kan komme til å anerkjenne Palestina innen slutten av juni.

I forrige uke tok han opp saken på besøk i Jordan, Saudi-Arabia og Qatar.

Senere skal han også besøke statsministrene i Irland, Portugal, Slovenia og Belgia for å diskutere saken.

– Nå begynner tiden å løpe ut, rett og slett. Da synes jeg regjeringen skal gripe muligheten som nå kommer ved at flere europeiske land går sammen om en anerkjennelse, sier Fiskaa.

Mer enn 2/3 av FN anerkjenner

Det er ikke bare Spania som har varslet at de snart vil anerkjenne Palestina. I det siste har også Irland, Malta og Slovenia kommet med lignende signaler.

139 av FNs 193 land har hittil anerkjent Palestina, inkludert Sverige og flere land i Øst-Europa.

– Det vil være veldig pinlig hvis Norge omtrent er det siste landet som anerkjenner Palestina, sier Fiskaa.

Lover ros og gratulasjoner

Den spanske statsministeren har før norgesbesøket gjort det klart at Israels «uproporsjonale» krigføring i Gaza kan komme til å destabilisere Midtøsten, og dermed også hele verden.

Han mener at en anerkjennelse av en palestinsk stat er i «Europas geopolitiske interesse».

– Dette vil være et helt konkret bidrag til å utjevne det utrolig skjeve maktforholdet mellom Israel og Palestina, og det vil styrke Palestinas forhandlingsposisjon i framtidige fredsforhandlinger, sier Fiskaa.

Hun håper på nye signaler fra regjeringen allerede fredag.

– Hvis regjeringen går ut med dette på fredag i forbindelse med Spanias statsministerbesøk, skal SV stille seg fremst i rekken av gratulanter og bare snakke fint om regjeringen hele dagen, sier hun.

(©NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.