Utleiebygg bare i Malmö by må renoveres for 14 milliarder for å nå EUs klimamål. Dette melder SVT.

Innen 2050 skal alle hus, leiligheter og andre bygninger i EU være klimanøytrale. For store eiendomsbesittere kan renoveringsregningen komme opp i milliardklassen.

Oppvarming og nedkjøling av boliger står for rundt 40 prosent av energibruken i EU, og for å nå klimamålene ønsker EU nå at husene skal bli mer energieffektive.

EU-landene har derfor bestemt at alle nye bygninger skal være klimanøytrale innen 2030, og alle eksisterende bygninger innen 2050.

Norge trues av EU om fornybar­direktivet

EU-kommisjonen: Sol- og vindkraft må bygges ut uten omfattende konsesjons­behandling

Men hva som egentlig menes med klimanøytrale bygninger, er ikke helt klart.

«Det er ennå ikke avtalt. Det er opp til de ulike medlemslandene å tolke det», påpeker Markus Nilsson, leder for eiendomsutvikling i MKB.

Av Malmös allmenne boligselskap MKBs 27.000 leiligheter vil rundt 22.000 trenge større eller mindre tiltak for å nå EUs mål.

Organisasjonen Sveriges Allmännytta har beregnet at dette vil koste medlemsbedriftene deres over 560 milliarder svenske kroner. MKBs andel av denne summen er ca. 14,4 milliarder kroner, en kostnad som til syvende og sist risikerer å bli veltet over på leietakerne.

«Vi har bare én inntektskilde, og det er husleiene våre», sier Markus Nilsson til SVT.

Ifølge Nilsson har de lenge jobbet med å gjøre eiendommene sine mer energieffektive. Men med det nye EU-direktivet må MKB øke tempoet i renoveringen.

«Normalt bytter vi ut ting fortløpende når den tekniske levetida er utløpt. Dette direktivet innebærer at vi må bytte ut utstyr som fortsatt har en levetid, og det synes vi ikke er bra», uttaler Markus Nilsson.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.