Utsikt til et bindingsverkhus i Annweiler am Trifels i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz. Foto: Llez / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Tysklands regjering går nå imot å innføre direktivet som EU-parlamentet vedtok i mars om forbedring av bygningers energi­effektivitet, om nødvendig ved tvungen oppussing, med sikte på null netto­utslipp av klima­gasser innen 2050.

«Det må ikke under­vurderes hva slags stress en plikt til oppussing ville utløse hos folk», sa Tysklands boligminister Klara Geywitz (SPD) fredag til det tyske nyhets­magasinet Der Spiegel. Den tyske statsråden er spesielt bekymret for den overveldende finansielle byrden noe slikt ville medføre.

Geywitz er ikke alene om å avvise direktivet, som er en sentral del i EUs «green deal», eller nye «grønne giv». Det gjør nå også ingen ringere enn Tyskland klima- og økonomi­minister, skriver Die Welt.

Robert Habeck (De grønne) vil åpenbart ikke lenger vite noe mer av de «videre forhandlings­skrittene» som han først hadde kunngjort. «Vi utelukker tvungen oppussing for enkelt­stående boligbygg», heter det i en uttalelse fra departementet hans som er forelagt Der Spiegel.

Den skjøre tyske regjerings­koalisjonen, som allerede har tapt voldsomt politisk på prosessen med innføring av en ny, klima­politisk motivert lov om oppvarming av bygninger, har fått kraftige advarsler fra bygge­bransjen mot direktivet om bygningers energi­effektivitet, som krever at boliger minst må være av energiklasse E i 2030 og D i 2033 for å kunne selges eller leies ut.

Advarslene har tilsynelatende virket:

Boligministeren ønsker nå en helt annen tilnærming. Geywitz vil overlate det til nasjonal­statene selv å avgjøre hvordan de vil nå sine klimamål i bygge­sektoren.

De nye signalene fra Tyskland føyer seg inn i en lang rekke nyheter som peker i retning av at Europa i praksis oppgir sine «klimamål», samtidig som politikere og myndigheter fremdeles hyller disse målene rent verbalt.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.